Kriza i poslije krize

Marina Čigoja

Izjave većine ekonomskih analitičara i političara u Republici Srpskoj da će ova godina, u ekonomskom smislu, biti i te kako izazovna, svakodnevno se obistinjuju.

Iako je ekonomska kriza već nekoliko godina prisutna na ovim prostorima, RS je čini se, do ove godine koliko-toliko odolijevala udarima koji su pogodili i mnogo razvijenije zemlje.

Rast industrijske proizvodnje, koji smo imali tokom prošle godine, u ovoj je naglo počeo da pada, pa se tako dešava da, danas, prvi put u posljednjih deset godina, imamo negativnu stopu industrijske proizvodnje. Najnoviji podaci Zavoda za statistiku govore da imamo i pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu.

Očigledno je da ekonomski pokazatelji u prvih nekoliko mjeseci u RS nisu nimalo ohrabrujući i da traže vrlo jasan odgovor i akciju vlasti.

Pravce kojima se treba kretati da bi novi talas ekonomske krize što manje zapljusnuo ekonomiju Srpske, u petak je razmatrao Senat RS.

Senatori su konstatovali da je RS još uvijek u stanju likvidnosti i da njene kratkoročne ni srednjoročne obaveze nisu ugrožene.

Budžet RS do sada je redovno izmirivao sve svoje obaveze, a da bi se takvo stanje zadržalo i u budućnosti, možda bi se trebalo povesti računa o visini duga RS i razmisliti o nekim novim uštedama. Najavljena revizija rada republičkih agencija i ukidanje onih za koje se ispostavi da su nepotrebne, a takvih sigurno ima, doprinijelo bi i uštedama.

Jedna od osnovnih sugestija Senata koje će uputiti institucijama Srpske je iznalaženje novih mjera za podsticanje zapošljavanja, stvaranje povoljnijih uslova za investiranje i jačanje brige za najsiromašnije.

S obzirom na to da je vrlo teško prognozirati do kada će kriza trajati, a mnogi smatraju da će se ona i dalje produbljavati, jasno je da nas u skorije vrijeme ne očekuju neke mnogo povoljnije prilike. Naprotiv, možemo očekivati i dalje povećanje nezaposlenosti, s obzirom na to da se vraća i znatan broj naših ljudi koji su radili u inostranstvu i koji su tamo ostali bez posla.

Zbog toga se od Vlade RS očekuje da što prije iznađe odgovarajuće mjere za pomoć privredi i rješavanje problema ogromnog broja nezaposlenih. Sigurno je da se rješenja ne mogu očekivati preko noći i da su u krizi i mnogo razvijenije zemlje od RS, ali sigurno je da akcija mora biti trenutna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana