Kriza i migranti

Veljko Zeljković

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini uzima sve više maha i prijeti da poprimi katastrofalne dimenzije. A vlast, ko vlast. Prvo su ignorisali problem. Onda su rekli da sve drže pod kontrolom. A kada je zagustilo, svi “junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše”.

Broj izbjeglica koji svakim danom pristižu u BiH je sve veći. A rješenja ni na vidiku. Gdje ih smjestiti? Šta sa njima učiniti, pogotovo u situaciji kada sve više zemalja zatvara svoje granice?

“Imam rješenjeeeee...!”, govorio je sve donedavno ministar bezbjednosti BiH. Prijetio je i podizanjem tužbi onima koji se drznu da ne prime migrante. A onda... Nestade. Poput magle. Propade u crnu zemlju. Ni traga, ni glasa od gosn. Mektića.

Usvojene strategije i planovi padoše u ladnu vodu.

Ne pokaza se, ali ni ne dokaza, ni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Ne brine što vlasti u Cazinu, Bihaću i Bos. Petrovcu počupaše kosu, jer ne znaju šta činiti.

Umjesto da ode i posjeti ove gradove i sve očajnije lokalno stanovništvo, Zvizdić je iz udobne fotelje u Sarajevu poručio kako nije u planu zatvaranje granica. Da to nije opcija. Zaboravio je samo da kaže, a šta jeste! 

Ni predstavnici EU se nešto nisu pretrgli u pomoći. Kao i gore pomenuti, tek jaki na riječima. Mnogo obećanja, a ona ludom radovanje. Malo ćebadi, šatora... I to je to. Da se ljudi ne smrznu na plus 40.

Iste te evropske demokrate odbiše da finansijski podrže gradnju kampa u okolini Bihaća, jer je ta lokacija, kako su pojasnili, preblizu granici. Ova njihova rečenica možda i najbolje ilustruje kakvi su planovi evropskih vlastodržaca - da područje Balkana pretvori u jedan veliki migracioni centar.

I vlasti u BiH sve to nijemo posmatraju. Ionako migranti neće nikud pobjeći. Iz Cazina, Bihaća i Bos. Petrovca sigurno neće, jer nemaju kuda. Hrvatska je zatvorila granice. I Slovenija je to uradila. Austrija razmatra tu mogućnost, a Mađarska je čak podigla bodljikavu žicu na svojoj granici.

To što je moguća prava humanitarna katastrofa, izgleda da nikoga ne brine. Uostalom i zašto bi, vrijeme je godišnjih odmora.

Ne brine ih ni bezbjednosni aspekt, sve češći sukobi lokalnog stanovništva i migranata, ali ni podaci pojedinih bezbjednosnih službi, u kojima se upozorava kako se radi o dobro osmišljenoj operaciji pod kodnim imenom “Izbjeglice”, a iza koje navodno stoje neformalni centri moći. Krajnji cilj je, kako su istakli, stvaranje “Balkanskog kalifata”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana