Kriza i luksuz

Vedrana Kulaga
Kriza i luksuz

Ekonomska kriza, čije se posljedice još osjećaju širom svijeta, pokazala je da razlike između bogatih i siromašnih postoje i kada se svima "smrkne". Dok jedni grcaju u dugovima i spajanju kraja sa krajem, postoje i oni u BiH koji krizu preživljavaju časteći se sitnicama - "ferarijima".

Dok je za veliku većinu u BiH kriza zaista kriza, manjini je bila prilika da kupe sebi novu igračkicu vrijednu "samo" nekoliko stotina hiljada maraka i uživaju u luksuznom životu.

Statistički podaci su pokazali da je lani u BiH registrovano više od 3.700 novih automobila, a mnogima među njima cijena prelazi i 100.000 maraka. U Republici Srpskoj je lani registrovano 926 novih automobila, u FBiH 2.653, a u Brčko distriktu 88.

Ima se, može se!

Bogatašima u BiH najprivlačniji su bili najnoviji modeli "poršea" i "ferarija" koji koštaju nekoliko stotina hiljada maraka.

S obzirom na to da je prosječna plata tek nešto viša od 800 maraka, prosječan građanin BiH za jedan skupocjeni automobil morao bi da radi 12 godina i to pod uslovom da ništa ne jede, ne plaća stan, niti troši i jednu marku na "gluposti".

Smatra se da je skup i brendiran automobil postao znak prestiža i moći novokomponovanih biznismena za koje se može postaviti pitanje na kakav su način došli do novca. Kojim poslom se neko u BiH treba baviti da bi mogao da zaradi za vožnju automobila od nekoliko stotina hiljada maraka? Neminovno se nameće zaključak ili da je riječ o pojedincima čija je porodica već generacijama dobrostojeća i zaista ima gomilu novca, ili da je riječ o novcu stečenom mutnim radnjama.

Kako bilo, postoji nešto što se zove "kultura trošenja", a to bi značilo da ne kupujete ono što vam zaista ne treba ili ono što nećete iskoristiti na najbolji način. Ako se uzme u obzir da je u BiH "elita" sporna, te da skoro nema puta koja nije prošaran rupama, eto i odgovora na pitanje šta će Bosancu "ferari".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana