Krivični zakoni

Goran Maunaga

Ako "slučaj Maktouf" bude okončan pozitivno za ovog Iračanina, ni Sud BiH, a posebno sudovi u FBiH neće više moći sprovoditi dosadašnju nakaradnu sudsku praksu. I ne samo to, suočiće se i sa milionskim odštetnim zahtjevima nepravedno osuđenih

Većina osuđenika za krivično djelo ratnih zločina kojima je u Sudu BiH suđeno retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH, uskoro se mogu nadati, opravdano, dugoočekivanoj pravdi.

Brojne presude koje je donio Sud BiH mogle bi da padnu u vodu poslije 12. decembra za kad je zakazano iznošenje završnih riječi pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Abduladhima Maktoufa protiv BiH. Poslije iznošenja stavova strana u postupku, možemo očekivati odluku, najvjerovatnije u januaru. Tada će svi koji su osuđeni po KZ BiH moći da se žale na presude i traže obnavljanje postupka i suđenje po KZ SFRJ.

Za taj dan žive naročito oni koji su kažnjeni sa više od 15 ili 20 godina zatvorske kazne, jer KZ BiH propisuje kaznu i do 40 godina zatvora, dok KZ SFRJ, koji je blaži i koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, kaže da najviša kazna za krivično djelo ratnog zločina iznosi 20 godina.

Doduše, KZ SFRJ je propisao i smrtnu kaznu, a na osnovu te odredbe u BiH su i tvrdili da je "KZ BiH blaži", sa čim se niko od osuđenika, ni pravnih stručnjaka ne slaže.

Posebno zbog toga što se pravnici širom Evrope iščuđavaju praksi koju je Sud BiH godinama koristio da osuđuje Srbe. Naravno, sve je rađeno uz "amin" izabranih stranaca, koji su u Sud i Tužilaštvo BiH i dovedeni da bi pravni sistem BiH, ionako slabašan, još više unizili, a pripadnike jednog naroda - srpskog, žigosali kao glavne krivce za sve ratne nedaće.

Sama činjenica da u predmetu Abduladhima Maktoufa protiv BiH odlučuje Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava pokazatelj je da se radi o presedanu u sudskoj praksi i da će u "slučaju Maktouf", s obzirom na to da je to prioritetno pitanje retroaktivne primjene zakona, biti zauzet stav prihvatljiv za sve članice Evropske konvencije.

S druge strane, koristeći prazan prostor do presude Evropskog suda za ljudska prava, Federacija BiH je na mala vrata počela da uvodi praksu Suda BiH i u kantonalnim sudovima odluke donosi na osnovu KZ BiH. 

Ako "slučaj Maktouf" bude okončan pozitivno za ovog Iračanina, ni Sud BiH, a posebno sudovi u FBiH neće više moći da sprovode dosadašnju nakaradnu sudsku praksu. I ne samo to, suočiće se i sa milionskim odštetnim zahtjevima nepravedno osuđenih.

Stoga su sve oči uprte u 17 sudija Velikog vijeća Suda u Strazburu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana