Krivični cirkus

Svjetlana Šurlan

Cirkus prilikom donošenja različitih zakona, pravilnika, uredbi i drugih propisa u institucijama BiH nije nepoznat način ponašanja.

Najnoviji je na sceni u vezi sa izmjenom Zakona o krivičnom postupku i Zakona o obavještajno-bezbjedonosnoj agenciji BiH.

Sve je pokrenuo Ustavni sud BiH koji je osporio odredbe o neograničenom praćenju i prisluškivanju osoba osumnjičenih za terorizam i druga teška krivična djela.

Izmjene potrebnih zakona uradili su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Ministarstvo pravde BiH, a navodni dogovor o usvajanju izmjena dva zakona u paketu pao je na sjednici Savjeta ministara BiH.

Prošao je samo Zakon o OBA, koji je prvi nastupio pred ministrima i tako nastavio turneju ka većem cirkusu, odnosno Parlamentu BiH.

Ne dobivši podršku ministara, Zakon o krivičnom postupku na nastup u Parlament je upućen putem poslanika HDZ-a, ali tamo ima i konkurenciju, odnosno izmjene upućene od strane SDA.

Da komediji nema kraja potvrđuje i mogućnost da jedan bude razmatran na sjednici Doma naroda, a drugi na sjednici Predstavničkog doma i da, iako imaju različit sadržaj, budu usvojeni. Uz to, u parlamentarnu proceduru stići će im i zakon koji se tiče OBA koji praćenje i prisluškivanje reguliše na sasvim drugačiji ni dodatno zakomplikovati nastup cjelokupnog cirkusa.

Za vrijeme ovih igrarija, moguć je i novi nastup Ustavnog suda BiH koji je najavio da će na jednoj od idućih sjednica ukinuti sporne odredbe Zakona o krivičnom postupku.

Sud ovim potvrđuje da je i on spreman da pokaže svoje cirkuske sposobnosti i dodatno zakomplikuje stanje u ionako nesređenim institucijama koje primjenjuju pomenuta dva zakona.

S obzirom na to da je u pitanju praćenje i prisluškivanje osoba osumnjičenih za terorizam i druga teška krivična djela, treba se nadati da i njima neće pasti na pamet da iskoriste cirkus za "cirkus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana