Krivi smo!

Dragana Orlović

U normalnim zemljama, kada mediji argumentovano pišu, oni koji zloupotrebljavaju javni novac bivaju smijenjeni i procesuirani. Kada mediji slažu, onda oni idu na sud. Nerijetko i sami nosioci najodgovornijih funkcija u medije plasiraju dokaze o nečijim kriminalnim djelima i tako pripremaju javnost za njegovu smjenu ili procesuiranje

Nekako se čini da su penzioneri dio populacije koja uvijek nešto čeka... Bilo da željno iščekuju poštara da im zakuca na vrata i donese penziju, bilo da u redovima u banci ispred šaltera stoje kako bi platili račune, ili čekaju unuke i djecu da im navrate vikendom u posjetu.

Ovih dana penzioneri opet čekaju, a njihove oči su uprte u Dom penzionera Banjaluka. Dom koji bi trebalo da bude i njihov dom, da igrom slučaja ili, bolje rečeno, igrom jednog čovjeka nije postao "hotel sa pet zvjezdica". Hotel koji je izgrađen parama iz budžeta RS i to ne malim, više od pet miliona.

V. d. direktora Doma penzionera Banjaluka Ilija Vujičić na nepoznat način postavljen je na čelo Doma. Konkurs za izbor direktora prekinut je onog trenutka kada je utvrđeno da on ne ispunjava uslove, jer nema adekvatnu školsku spremu. Vujičić je postavljen za v. d. do daljeg, jer je to najduži mandat bez ograničenja.

Već na samom početku direktorske "karijere" u Domu, postao je medijska zvijezda u regionu nakon što je otkriveno da se nalazi u morbidnom sukobu interesa. Naime, Vujičić je istovremeno i vlasnik pogrebnog preduzeća "Flor", koje ima ugovor sa klijentima Doma o sahranjivanju i podizanju nadgrobnih spomenika. Tako Vujičić, kao direktor Doma, sahranjuje klijentelu i podiže joj spomenike. Tri u jedan!

Vujičić je sve to demantovao i u startu optužio novinare da izmišljaju i pišu "neke ciljane teme". I onda se opet sve stišalo, sve do trenutka dok Ilija na 23 stanovnika, koliko penzionera ima u papreno skupom domu, nije primio u radni odnos 31 lice i to bez konkursa.

Da bude još skandaloznije, pomoćnik ministra rada i socijalne zaštite RS u tome ne vidi ništa sporno, jer je Ilija to uredio unutrašnjim pravilnikom po kojem nije potreban konkurs za zapošljavanje?!

Nije poznato ni ko uopšte kontroliše rad direktora Doma i ko je u Upravnom odboru. Navodno je i taj organ privremen.

Kao što nije poznato na osnovu čega je IRB RS, Domu koji posluje tek nekoliko mjeseci dao kredit od 300.000 KM za kupovinu hrane i ogreva i kako to da IRB može davati kredite za tekuću potrošnju?

Nije Vujačić jedini koji je funkciju u javnoj ustanovi shvatio kao privatno preduzeće, da može da radi šta hoće i da niko ne smije o tome da pita. A kamoli da piše! Zato danas kaže da je spreman da ponudi ostavku, jer se protiv njega vodi "medijska hajka" iza koje stoji "nalogodavac".

Da, da, dobro ste čuli! Neće se povući zbog nezakonitih radnji koje je učinio i čini, nego zbog toga što mediji o tome pišu. A čim se usude da pišu, to je hajka.

U normalnim zemljama, kada mediji argumentovano pišu, oni koji zloupotrebljavaju javni novac bivaju smijenjeni i procesuirani. Kada mediji slažu, onda oni idu na sud. Nalogodavac medijima je javnost i odgovornost prema javnosti.

Nerijetko i sami nosioci najodgovornijih funkcija u medije plasiraju dokaze o nečijim kriminalnim djelima i tako pripremaju javnost za njegovu smjenu ili procesuiranje.

Ali, daleko smo mi od normalnih demokratija u kojima potpuna javnost u poslovanju korupciju smanjuje na najmanju mjeru.

I na kraju, ostavljamo javnosti i penzionerima da procijene čija je (ne)odgovornost ovdje u pitanju, medija ili direktora Doma penzionera. Ako se Vi, gospodine Vujičiću, slažete, naravno?!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana