Kritika ili pritisak

Željka Domazet

Od osnivanja Suda i Tužilaštva BiH, ove dvije pravosudne institucije kojima se pridružio i Ustavni sud BiH, u javnosti su se pojavljivale tvrdnje da su one pod velikim uticajem određenih političkih struktura u BiH, ali i onih iz krugova međunarodne zajednice.

Bez obzira na to koliko se ove pravosudne institucije odupirale ovakvim tvrdnjama, činjenica je takođe da su se u njihovim sudskim klupama vodili dugi politički procesi protiv velikog broja značajnih političkih ličnosti, koji su se završavali oslobađajućim presudama.

S druge strane poznata je i činjenica da su Sud i Tužilaštvo BiH institucije među kojima baš ne vlada velika sloga i nije rijetkost da su se u javnosti, kako verbalno tako i putem medija, vodili veliki obračuni između čelnih ljudi ove dvije pravosudne institucije. Nedavno je i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso javno tvrdila da u BiH postoji pravosudna mafija, da iz Tužilaštva BiH stižu optužnice koje su nepotkovane i loše pripremljene, da postoje predmeti koji se u ladicama drže sve dok ne zastare, dok je iz Tužilaštva BiH Goran Salihović branio instituciju na čijem je čelu, tvrdeći da je tužilaca malo, da im fali sredstava i da je riječ o instituciji koju svi napadaju i pokušavaju da izvrše uticaj na nju.

Bez namjere da tvrdimo da li su ili nisu u pravu Sud i Tužilaštvo BiH kada tvrde da se na njih pokušava izvršiti politički pritisak, stoji činjenica da su u određenim slučajevima promptno djelovali, neke forsirali bez ikakvog valjanog utemeljenja, a druge ostavljali sa strane da ih prekrije prašina vremena.

Činjenica je isto tako da na svaku kritiku burno odgovaraju da je riječ o pritiscima i miješanju u nezavisnost rada pravosuđa.

Da li se hapšenje kandidata SBB-a za ministra transporta i komunikacija Bakira Dautbašića u trenutku kada je predložen za ovu funkciju slučajno poklopilo sa istragom koju vodi tužilaštvo i da li mu je Sud BiH osnovano odredio pritvor ili je sve skupa urađeno po nečijem nalogu, pokazaće i istraga i dalja sudbina njegove pozicije u tom ministarstvu.

Kad se stvari slože, objelodaniće se u čijim skutima spava pravda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana