Kriminalna mreža

Goran Maunaga

Da je BiH i dalje eldorado za kriminalce svih "fela", pokazala je i analiza prijetnji od organizovanog kriminala koju je sprovela radna grupa Savjeta ministara i koju je iznijela u dokumentu "Procjena prijetnje od organizovanog kriminala u BiH".

Zaključeno je da mreže organizovanog kriminala djeluju u cijeloj BiH i da, što najviše zabrinjava, raste broj krivičnih djela u većini oblasti.

Činjenica da je analiza podataka iz 2011. i 2012. godine pokazala da je zabilježen pad broja krivičnih djela u oblasti privrednog kriminaliteta ne znači mnogo jer je obezvređuje iznos pričinjene materijalne štete od skoro 60 miliona maraka. Ova analiza značaj, težinu i alarmantno upozorenje nosi samim tim što su u sastavu radne grupe koja je sačinila "Procjenu" bili predstavnici svih bezbjednosnih, pravosudnih i policijskih tijela.

Dakle, i dalje moramo da se mirimo sa činjenicom da živimo u zemlji u kojoj su u stalnom porastu krivična djela pronevjere, korupcije, poreske utaje, krijumčarenja, prevara u privrednom poslovanju, obmana prilikom dobijanja kredita, carinske prevare, povrede autorskih prava…

Čini se da je BiH kriminalcima, pored ostalog, posebno pogodna za pranje novca jer je u 2012. godini "oprano" 84 odsto više nego prethodne godine dok je materijalna šteta pričinjena tim "biznisom" čak za oko 20 puta veća u 2012. nego u prethodnoj godini.

Da BiH baš nikako ne može bez naoružanja pokazuje podatak da je ono i dalje u velikim količinama u posjedu građana, ali i onaj da BiH sada nije samo jak "izvoznik" švercovanog oružja, nego i važna tranzitna zemlja preko koje se ilegalno naoružanje sa Kosova krijumčari do Hrvatske i Evropske unije.

Nesumnjivo je da će trend rasta broja krivičnih djela u većini oblasti biti nastavljen i u budućnosti. Organizovani kriminal biće još organizovaniji jer je to realna refleksija potpune nefunkcionalnosti BiH kao države.

Za pohvalu je to što je radna grupa u analizi zaključila, priznala da je BiH još u ranoj fazi na polju borbe protiv organizovanog kriminala i da je pooštravanje kazni jedan od ključnih stubova u borbi protiv kriminaliteta.

Ali, većina gospode iz bezbjednosnih, pravosudnih i policijskih tijela trebalo bi i da priznaju da baš oni snose velik dio odgovornosti za takvo konstatovano stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana