Kriminal

Dragana Orlović

"Ništa ljude ne vezuje tako kao zajednička i srećno preživljena nesreća." U te riječi našeg nobelovca Ive Andrića uvjerili smo se, nažalost, prije nekoliko mjeseci kada su nas zadesile katastrofalne poplave, koje su ujedinile sve narode da nesebično pomažu jedni drugima pred istom nedaćom.

Međutim, kao što to obično biva, u najvećim problemima u čovjeku se probudi ono najbolje ili najgore, pa tako uvijek ima i onih koji na tuđoj nesreći žele da ostvare svoju ličnu korist.

Centar za humanu politiku iz Doboja ovih dana zatražio je hitnu reakciju nadležnih institucija zbog informacija da se u dobojskom pravosuđu uništavaju ili sklanjaju spisi sa dokazima i dokumentacijom u krivičnim predmetima, a da je plan da bude prikazano da su uništeni u nedavnim poplavama.

Korumpirani zvaničnici u pravosuđu izgleda da su veoma brzo shvatili da su poplave idealne za sklanjanje dokumentacije, kako bi zaštitili one koji su umiješani u kriminal i da će od toga sasvim sigurno imati višestruku korist.

I dok su se brojni građani ovog nastradalog grada poslije povlačenja vode iz njihovih domova borili da spasu što se spasiti da, iz fioka pojedinih sudija i tužilaca nestali su, kako tvrde u Centru, brojni sporni dokazi i spisi. Sramota.

Na sva ova dešavanja u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH su rekli da nisu dobili zahtjev za provjeru informacija o uništavanju i sklanjanju dokaza u dobojskim pravosudnim institucijama, ali da će da ispitaju i preduzmu sve kako bi otkrili i dobili tačne podatke.

Sada ostaje da se vidi hoće li istina da ispliva veoma brzo, ili će sporni dokazi imati vremena da "potonu" bez otkrivenih  krivaca.

Na nadležnima je odgovornost da to što prije i detaljnije ispitaju i sankcionišu sve (bez obzira na to koju funkciju imaju) one koji su odgovorni i koji su se na ovako podmukao način dosjetili da sklone dokumentaciju da bi zaštitili kriminalce.

Njihova imena bi trebalo i javno objaviti, da javnost sazna ko je kakav u pravosudnim institucijama. Jer, pravda je ista za sve, a zakonom propisane mjere treba da važe i za one koji tu pravdu (ne)sprovode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana