Kriminal i odbrana

Goran Maunaga

Paradoks svega je da je upravo vojska najveći potrošač buyetskog novca u zemlji, a istovremeno njihovi pripadnici oskudijevaju u svemu, od hrane i osnovnih potrepština u kasarnama, a ne mogu se pohvaliti ni osnovnim uslovima za rad, jer goriva više nema nego što ima

Po BiH i njene narode mnogo je opasnije dalje postojanje Oružanih snaga nego njihovo ukidanje i demilitarizacija BiH. Za to postoje jednostavni razlozi - za njihovo dosadašnje funkcionisanje potrošene su dvije milijarde maraka našeg novca, uz svakodnevne afere i kriminal koje u izvještajima navodi i Generalni inspektorat, dok u slučaju demilitarizacije ne postoji nikakva opasnost od vojnog ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Malverzacije i kriminal u nabavci robe i usluga za potrebe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga nisu neuobičajeni za ove institucije, već naprotiv, vrlo su učestala pojava, koju sve češće detektuju i oni koji ih nadgledaju.

Tvrdnje bošnjačke strane da sve zemlje u okruženju imaju vojsku i da bi se BiH demilitarizacijom izdvojila u tom pogledu, nisu utemeljene, jer je BiH svakako zemlja koja je po mnogo čemu drugačija od zemalja u okruženju, a vjerovatno i po tome da jedino u njoj vojnici gladuju.

Paradoks svega je da je upravo vojska najveći potrošač budžetskog novca u zemlji, a istovremeno njihovi pripadnici oskudijevaju u svemu, od hrane i osnovnih potrepština u kasarnama, a ne mogu se pohvaliti ni osnovnim uslovima za rad, jer goriva više nema nego što ima.

Licemjerno zvuči i vapaj dušebrižnika iz Sarajeva da inicijativa predsjednika RS za ukidanje vojske destabilizuje zemlju, kada gotovo svakodnevno ispliva neka nova afera u koju su upleteni pripadnici Ministarstva ili Oružanih snaga.

Postavlja se i pitanje na koji način se ova zemlja dalje može destabilizovati, ako znamo da se brojne odluke u Sarajevu donose preglasavanjem srpskih predstavnika i da se u ekonomskom smislu nalazi na samoj ivici ponora.

Kada bi ogromna sredstva kojima se finansira vojska bila raspoređena tamo gdje su neophodna, ka socijalnim i ekonomskim kategorijama, mnogi problemi koji stoje nad glavama onih koji vode ovu zemlju bili bi riješeni.

Kriminal koji sada vlada Ministarstvom i Oružanim snagama unazadio je ove institucije i od njih napravio rupu bez dna, a u zemlji kakva je BiH, takve rupe nikako ne trebaju.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana