Kriminal i korupcija

Željka Dobrić
Kriminal i korupcija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je odlučan potez, koji bi napokon mogao da pokrene neke stvari u našem društvu.

Šaljući pismo tužilaštvima, sudovima i policiji u Srpskoj, u kojima ih poziva na odgovornost zbog nedostatka konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala i od kojih traži da se uhvate posla, Dodik je pokazao da je odlučan da zavede red u institucije Srpske, iako će zluradi njegov apel okarakterisati kao miješanje u nezavisnost pravosuđa.

Dodik je pismom poručio da ne smije biti nedodirljivih, bez obzira na kojoj poziciji da se nalaze, a samim tim bez obzira iz koje političke partije da dolaze. Odavno je bilo vrijeme za ovakvu akciju, jer nam otkucava sat za hvatanje u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom, koji izjedaju i ono malo zdrave ekonomije i društva koje smo sačuvali od propasti.

Prve reakcije na Dodikovo pismo su ohrabrujuće, jer su njegov apel i upozorenje pozdravili predstavnici većine nadležnih institucija kojima se obraća. Za sam početak i to je dovoljno, jer su se do sada mrštili na svaku kritiku i krili iza floskule nezavisnog pravosuđa, koje u ovakvom stanju i nema kome da položi račune.

Zbog toga se treba nadati da će iskreni apel odjeknuti pozitivno u praksi i da će dobro plaćeni tužioci i sudije zasukati rukave i opravdati novac koji im obezbjeđuju stanovnici Srpske i milionska sredstva uložena u reforme i poboljšanje ambijenta u kojem rade.

Srpska sebi ne smije dozvoliti luksuz, posebno u ovim teškim vremenima, da joj veliki dio ekonomije nestaje u sivoj zoni i da zbog toga niko ni prstom ne mrdne. Ukoliko stvorimo društvo u kojem je poštovanje zakona i vladavina prava na prvom mjestu, vratiće nam se višestruko, jer ćemo konačno izgledati drugačije u očima stranih investitora, koji su nas do sada zaobilazili u širokom luku i gradili fabrike u susjednim zemljama.

Imajući u vidu svoju ulogu u đavolski teškom poslu, sa kojim su godinama izbjegavali da se suoče tužioci, sudije i policajci moraju da stanu na istu stranu i da se umjesto dosadašnjih razračunavanja i optužbi ko je najslabija karika u lancu prihvate posla. U suprotnom moraju se suočiti sa posljedicama i pružiti šansu čestitijim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana