Kreditni rejting

Tanja Šikanjić
Kreditni rejting

Izglede za ocjenu kreditnog rejtinga BiH agencija "Mudis" snizila je sa stabilnih na negativne, a kao glavne razloge navode političke zastoje, te odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi.

Osim toga što BiH toliko godina unazad nije uspjela da popravi "stabilnu" ocjenu, sada ima velike šanse da i nju izgubi. BiH je i do sada bila najlošije rangirana evropska zemlja, koja zajedno sa Albanijom ima najniži kreditni rejting.

Sve ovo bi u budućem periodu moglo da dovede do povećanja kamatnih stopa prilikom zaduživanja BiH u inostranstvu, a o posljedicama toga suvišno je i govoriti, ako se ima u vidu stanje bh. ekonomije.

To bi za sobom, kažu ekonomisti, zasigurno povuklo i dodatno pogoršanje, ionako već slabih ekonomskih prilika, a što vjerovatno, kao ni puno puta do sada neće zabrinuti nadležne u Federaciji BiH, koji dio odgovornosti za ovakvo stanje na terenu i te kako snose.

S druge, Republika Srpska na ekonomskom planu mnogo bolje stoji od drugog entiteta, što se jasno vidi u gotovo svakodnevnim kontaktima i dogovorima sa stranim investitorima, od Istoka do Zapada, pa za nju pogoršanje rejtinga ne bi trebalo da važi. Što, nažalost, nije tako.

Bolje vođenje ekonomije i stabilnije ekonomske prilike, Srpskoj bi mogli slabo da pomognu, sve dok je inostrani partneri budu posmatrali kroz BiH, i njene sve slabije kreditne rejtinge.

U tom smislu bi kao najbolje rješenje bilo usvajanje ranije inicijative Vlade RS, prema kojoj bi Srpska trebalo da dobije samostalni kreditni rejting. Na taj način bi se u oba entiteta neutralisali negativni uticaji iz svakog dijela BiH posebno, a svojim vođenjem ekonomske politike tako bi se svako sam borio. Što je i pravedno.

Iako ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi s ciljem prevazilaženja ovog, ali i bezbroj drugih problema u državi, bilo neophodno formirati vlast u što kraćem roku, sve su prilike da se to neće desiti uskoro.

Ostaje nada da će investitori u međuvremenu, bar donekle, zanemarivati negativne kreditne izvještaje BiH, za šta se zasluge pripisuju i Srpskoj, i da će se više baviti stanjem na terenu - u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana