Krediti za preživljavanje

Marijana Miljić Bjelovuk

Stanovnici, institucije, preduzeća, kako javna, tako i privatna, te sve ostale organizacije i sektori u Srpskoj, primorani su da svakog mjeseca posežu za kreditima.

Samo za šest mjeseci ove godine banke u Srpskoj plasirale su dodatnih 180 miliona maraka kredita Vladi i njenim institucijama, preduzećima, stanovnicima, ali i ostalim sektorima. Time je cifra kreditnog zaduženja dostigla vrtoglavih 4,739 milijardi maraka.

Ne trebaju nam nikakvi stručnjaci da kažu da će ova brojka i dalje rasti. Za to, jasno je svima, ne trebaju nikakve prognoze. Pitanje je samo do koliko ova cifra može da buja i do kada će banke odobravati i dalje kredite prezaduženima i uz koje sve uslove.

Život građana Srpske nezamisliv je bez kredita. Zadužuju se da bi nabavili hranu, spremili djecu za školu, kupili ogrev pa čak i za odlazak kod doktora… Iz tog začaranog kruga zaduženja ne vide izlaz. Kako preživljavaju i sa kakvim se problemima sve susreću samo oni znaju. Već početkom mjeseca moraju najveći dio plate da iskeširaju banci za kredite. Nakon toga, nažalost, najvećem broju stanovnika ostaje sića u novčaniku, koju koriste za sve ostale potrepštine.

Ništa bolja situacija nije ni kod institucija i preduzeća. Oni su u gabuli odavno. Zadužuju se jer u svojim budžetima nemaju novca. Krediti im, pored zatvaranja postojećih, služe i za izmirenje tekućih obaveza, od plata do izmirenja niza ostalih računa.

Očigledno je da ovaj novac od kredita ne ide u prave svrhe, odnosno za investicije koje bi trebalo da dovedu do boljeg položaja građana, već isključivo za lošu politiku poslovanja i pokriće grešaka koje su iza sebe ostavili direktori koji su ojadili te iste institucije i preduzeća. Za to nisu odgovarali i neće. Na muci su jedino radnici, kojima plata kasni, a po potrebi se i smanji, sve dok se ne dobije neki kredit od banke. I tako ukrug. Iz mjeseca u mjesec.

Takva slika u pogledu kreditne aktivnosti banaka biće i idućem periodu. Ka boljem nećemo uskoro. Svi će se zaduživati i dalje. Jedni će u svemu profitirati, a drugi tražiti formulu kako izaći iz začaranog kruga zaduženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana