Kredit pod upitnikom

Glas Srpske
Kredit pod upitnikom

Ono čega su se mnogi u BiH pribojavali, najvjerovatnije će se i dogoditi.

Druga tranša iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), iako kontrola još nije završena, BiH vjerovatno neće biti isplaćena u decembru, kako je planirano, jer FBiH nije ispunila sve uslove koje je pred njih stavio MMF.

Zbog toga, kako trenutno stvari stoje, još trebamo biti i srećni. Jer, scenario bi mogao da bude i drugačiji i BiH bi u potpunosti mogla da ostane bez ovog novca, ako MMF odluči da, zbog neispunjavanja uslova, raskine aranžman sa BiH. I sve to zahvaljujući neodgovornim vlastima FBiH koje su potpuno ignorisale sva upozorenja koja su im u proteklom periodu upućivana i time dovele u pitanje stabilnost čitave zemlje. Jer, ulaziti u aranžmane sa institucijama poput MMF-a, a ne ispoštovati njihove zahtjeve i cijelu zemlju gurnuti u nezavidnu situaciju, u najmanju ruku je neodgovorno.

Tako su vlasti FBiH, izgleda, vođene krilaticom "što možeš danas, ostavi za sutra", odlučile da uštede koje su morali da ostvare u toku ove godine, ostvaruju iduće. A šta donosi prolongiranje ispunjavanja obaveza FBiH? Nove probleme! Jer će obaveze u sljedećoj godini biti udvostručene i pitanje je da li će i na koji način tada biti riješene.

Bez obzira na to što je Republika Srpska ispunila uslove koje joj je postavio MMF, posljedice neodgovornosti FBiH snosiće i Srpska, i takođe će ostati uskraćena za novac na koji je računala. Naravno da to neće prouzrokovati probleme kakve će imati FBiH, ali odraziće se na pad interesovanja stranih investitora za ovo područje. Jer, oni gledaju BiH kao cjelinu, a ako u toj cjelini jedan dio ne funkcioniše kako treba, on povlači i drugi dio za sobom.

Da stvari u FBiH već loše stoje, pokazuju prazni buyeti njihovih institucija i sve češći štrajkovi na ulicama u ovom entitetu zbog neisplaćenih plata, penzija, invalidnina i drugih naknada. Kakva će situacija tek biti ako ne bude priliva novca nije teško pretpostaviti.

Činjenica je da će se FBiH ako ostane bez pomoći MMF-a naći pred finansijskim kolapsom, ali i cijela BiH zapašće u velike poteškoće, jer će se kriza u FBiH odraziti i na Srpsku. Delegacija MMF-a trebalo bi do 18. novembra da boravi u BiH. Poslije toga sve dileme biće riješene i vidjećemo gdje smo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana