Kredit MMF-a

Željka Bašić
Kredit MMF-a

Juče su mnogi u BiH (naročito oni u FBiH) očekivali vijesti iz Vašingtona gdje je zasjedao bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda i odlučivao o kreditu za BiH kojim bi se trebalo platiti mnogo toga.

Odobri li se BiH dugo čekani aranžman od 1,2 milijarde evra podržaće se buyeti, očuvati i poboljšati investicije, ojačati industrija, poduprijeti privreda, vratiti unutrašnji dug zemlje, nadoknadiće se potrošnja koja nije mogla da se ostvari zbog smanjenja buyeta kako bi se ostvarile uštede.

Tako će barem biti u Republici Srpskoj, koja za sada finansijski znatno bolje stoji od drugog entiteta kojem je ovaj novac i više nego prijeko potreban, a koji je svojim lošim potezima doveo do neizvjesnosti oko odobrenja aranžmana.

Nije, naime, FBiH za razliku od Srpske ispunila uslove koje joj je postavio MMF, što je oteglo i dovelo u pitanje isplatu prve tranše kredita.

A da FBiH loše stoji, pokazuju prazni buyeti federalnih institucija i sve češći štrajkovi na ulicama gradova u FBiH zbog neisplaćenih plata, penzija, invalidnina i drugih naknada.

Kakva će situacija tek biti ako uskoro ne bude priliva novca nije teško zamisliti.

Sudeći prema riječima nadležnih u RS, socijalnih nemira, protesta na ulicama i duboke krize u Srpskoj ne bi bilo ni u slučaju da BiH ne dobije ovaj kredit.

Republika Srpska kreditno se zadužuje jer su buyetski prihodi manji, ali Srpska ima i buyetske rezerve u visni iznosa koji bi dobila od MMF-a u sljedeće dvije godine.

Ovako se za njima neće morati posezati, a dobar dio zaliha RS ima i u sredstvima od privatizacije.

Političari izjavljuju da će se odobrenjem aranžmana otvoriti i vrata Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija prema BiH.

Po svemu tome, stanovnici RS mogu da očekuju nova radna mjesta, bolje plate, zdravu ekonomiju, uspješnu privredu i razvijeniju industriju.

Naravno, ako zahvaljujući FBiH ne nastanu novi problemi, što se, nadamo se svi, neće ponovo dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana