Kredibilitet s nulom

Darko Momić

Bivši visoki funkcioneri SDA Mirsad Ćeman i Seada Palavrić revnosno provode politiku koja im je omogućila da zasjednu u fotelje sudija u jedinoj Dejtonskim mirovnim sporazumom propisanoj pravosudnoj instituciji na nivou BiH - Ustavnom sudu BiH.

 

Patološko neprihvatanje realnosti i nemirenje sa postojanjem Republike Srpske nije se ni moglo izroditi ni u šta drugo osim u politiku stalnog zakidanja Republike Srpske za njene nadležnosti. A ta politika je ugaoni kamen i zvijezda vodilja SDA čiji funkcioneri ne biraju ni sredstva ni način za njeno sprovođenje. Nekada se to pokušava uraditi kroz Parlament BiH i uz podršku pojedinih poslanika iz Republike Srpske, nekada dodvoravanjem međunarodnim zvaničnicima sa akcentom na šefove OHR-a, nekada na neki treći manje ili više efikasan način, a u posljednje vrijeme uglavnom preko Ustavnog suda BiH.

Jedna od posljednjih odluka te pravosudne institucije koja je odavno izašla iz okvira svojih nadležnosti bila je odluka kojom su šume i šumsko zemljište u vlasništvu Republike Srpske proglašeni “državnom imovinom”. Od donošenja te odluke proteklo je nekoliko mjeseci i nije novost da je ta odluka sporna, ali tek prije nekoliko dana profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Darko Radić otkrio je za naš list jedan novi, ali jako značajan momenat koji baca dodatnu mrlju na postupanje i odluka Ustavnog suda BiH.

O čemu se radi?! Radi se o tome, otkrio je profesor Radić, da je Venecijanska komisija, a za njom i Pravni odjel OHR-a ustanovili i ocijenili da Sporazum o sukcesiji na koji se pozvao Ustavni sud BiH prilikom donošenja sporne odluke ne može da predstavlja temelj za donošenje odluke i izvođenje zaključka kakav je iznio sud u kojem sa sudijskim togama sjede bivši poslanici i funkcioneri SDA Mirsad Ćeman i Seada Palavrić.

Naime, pravni odjel OHR-a je u pisanom mišljenju na zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih akata koji je podnio prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović, među kojima je i pitanje vlasništva nad šumama i šumskim zemljištem, naveo da “Sporazum o sukcesiji djeluje isključivo radi uspostavljanja normativnih prava država nasljednica u pogledu njihovog uzajamnog odnosa”. Pojednostavljeno, pravni odjel OHR-a pozvao se na mišljenje Venecijanske komisije koja je precizno rekla da “Sporazum o sukcesiji govori šta pripada BiH u odnosu na druge bivše jugoslovenske republike, ali ne kaže kome u BiH će pripasti”.

I poslije svega toga našao se Ustavni sud BiH koji je mnogo prije odluke o šumama svoj kredibilitet pomnožio s nulom, da određuje kome će šta pripasti u BiH. “Gdje prestaje logika...”  lijepo je rekao veliki Ivo Andrić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana