Kreatori haosa

Veljko Zeljković

Zamislimo posudu u kojoj se nalaze razne vrste mrava. I svaka se trudi da izgradi i organizuje neku svoju zajednicu u kojoj bi jedni pored drugih egzistirali. Ali onda neko dođe i prodrma tu posudu, praveći haos.

I oni koji to rade, navode kako to čine zarad nekakve demokratije, misaone imenice, koja u današnje vrijeme više ne postoji. Zapravo, ona odavno predstavlja samo izgovor za sprovođenje određenih geopolitičkih ciljeva.

U stvari, sve se vrti oko novca, moći i uspostavljanja nekog novog svjetskog poretka. Kreatori te “monopol” igre sjede u ugodnoj zavjetrini, pod suncobranom. I to nisu ni Bajden, ni Makron, ni Šolc. Oni su samo izvođači “radova”. Iza njih se kriju čelni ljudi nekih od najvećih investicionih fondova poput onog američkog “Blekrok” (Crna stijena) kojem ovakav globalni haos i enormni rast cijena odgovara.

Naravno, u toj geopolitičkoj igri “monopol” najviše će ispaštati mali, od kojih se traži da se svrstaju na jednu od dvije sukobljene strane. Traže to iz Vašingtona i Londona kako bi što duže održali stanje haosa na terenu, ali i u ovu šahovsku igru uvukli nove pione.

Paralelno s tim, igra se i jedna velika globalna partija pokera u kojoj igrači konstantno povećavaju svoje uloge.

Oni koji se tome kojim slučajem usprotive, uz obrazloženje kako to nije njihova igra, stavljaju se pod lupu koja je podešena da “upiju” što više sunčevih zraka. Nažalost, i Srbija i BiH, odnosno Republika Srpska našle su se pod tim povećalom Zapada. Neutralni status nije dozvoljen.

Zbog toga se uvode i razne sankcije, kojima se samo produžava ova globalna, ali i regionalna agonija. Iako oni koji ih uvode tvrde kako to čine zbog mira i demokratije, one samo izazivaju nove i još veće podjele. I znaju to njihovi kreatori.

Znaju to i u Ekvadoru, Kubi, Iranu... Da li su sankcije uvedene ovim zemljama išta dobro donijele? Naravno da nisu. Da li će sankcije Rusiji dati rezultat? Naravno da neće. Hoće onaj neposredni - da će se ogromni dio novca ponovo sliti u ruke vladara iz sjene.

Šta je uopšte i smisao sankcija uvedenih Alenu Šeraniću ili, recimo, Marinku Čavari, osim pokazivanja moći? Umjesto smirivanja tenzija, one se dodatno podgrijavaju. Pa i u omalenoj BiH, godinama zaglavljenoj u devedesetim i nametnutom kolonijalnom statusu. Trebalo bi da to znaju i u Sarajevu. Priželjkivati zlo svom komšiji nikom dobrog ne može donijeti, a ni BiH izvući iz višedecenijskog mraka, a pogotovo ako to “pokušavaju” uraditi pomenuti pokeraši. 

Žaliće ovaj svijet za Donaldom Trampom i Angelom Merkel!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana