Kreatori haosa

Marijana Miljić Bjelovuk

U BiH rijetko koji dan može da prođe, a da neko iz vlasti ili neke grupacije u Sarajevu ne udari na Srpsku s ciljem da je prikaže kao genocidnu tvorevinu i ukaže da ne treba da uopšte postoji.

Jedan od najsramnijih poteza u tom pravcu napravljen je nedavno u samom centru Sarajeva, gdje je grupa "AntiDejton" postavila instalaciju u obliku RS koju su prikazali kao masovnu grobnicu.

Osim zvaničnika RS, niko na taj sramni, morbidni prikaz nije reagovao. Ni trepnuo, a kamoli osudio takvu "mapu" čiji su autori najavili da je to samo početak onoga što namjeravaju da prikažu.

Ova grupa aktivna je već godinama, hvali se da joj je cilj borba protiv podjele BiH i za vraćanje ustava RBiH, a na spisku realizovanih aktivnosti, između ostalog, ima skup pod sloganom "Ukopajmo Dejton pod zemlju i beton", učešće u protestima pred Parlamentom BiH tokom talačke krize i aktivno precrtavanje plakata s likom Vladimira Putina.

Ono što je zanimljivo je da ta grupa iz Sarajeva formalno ne postoji jer nije upisana ni u jedan registar udruženja. Još je zanimljivije to da, iako djeluju javno, nikada se niko nije podrobnije pozabavio njihovim radom i ispitao odakle im pravo da rade to što rade.

Zbog toga se iz svega na kraju može zaključiti da u BiH može da radi ko šta hoće i kako hoće i da za to, ukoliko iza njega stoji neko bitan - neće odgovarati.

Posebno će biti zanimljivo vidjeti, ako je tačno da su za posljednji poduhvat imali dozvolu, ko je ovakvoj grupi uopšte dao dozvolu za, blago rečeno, uvredljiv performans.

Jer, potez koji je povukla "divlja" grupa "AntiDejton" ne smije da bude ponovljen ni sa dozvolama, a posebno bez njih.

Ipak, s obzirom na to da je jedan sramni potez već napravljen, nadležni treba da utvrde da li je sve bilo po propisima. Ako nije, a sasvim sigurno nije, i za to treba neko da odgovara.

Jer, ne radi se o situaciji kojoj se može progledati kroz prste, iako se mnogi trude da baš tako bude.

Jer, ovakve i slične poruke ne idu u opšte u prilog ovoj zemlji i onima koji se trude na postignu nešto, bilo da su u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru ili u bilo kojem drugom gradu, opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana