Krčmljenje

Marijana Miljić Bjelovuk
Krčmljenje

Krčmljenje imovine javnih preduzeća u Srpskoj traje godinama. I nastavlja se. Niko tome ne staje u kraj. Svima očigledno odgovara, odnosno od onih koji postavljaju ljude na te pozicije do onih koji su postavljeni.

Zbog toga imamo ono što imamo. Dobit od jadnih par desetina hiljada maraka do gubitaka koji se mjere milionima. Tužno i žalosno. Pitanje je kolika je i ta dobit zaista dobit jer su pojedini rukovodioci stručnjaci za fingiranje finansijskih izvještaja. I niko ne odgovara, iako, takve zloupotrebe često isplivaju na površinu. Par dana se priča o tome i to je to. Prašina splasne i sve ode u zaborav, do nekog novog potresa u vezi sa poslovanjem javnim preduzećima i postavljanja podobnih.

A ima ih i više nego često. Od imenovanja onih koji nisu stručni za to, do rasipanja novca za sve i svašta do krojenja finansijskih izvještaja u kojima je prikazana dobit iako su zaglibili u duboki minus.

Niko ni da kaže izvinite, iako su javno prozvani da to urade. Ali očito sve ono što je poručeno javno, ostaje tajno, iza zatvorenih vrata od toga se ništa ne uradi.

Nadležni izađu i na sva zvona razglase da će biti smjene onih koji su poslovali sa gubitkom. I ne budu smijenjeni. Tako već deceniju i više. I nastavlja se.

Jedno je jasno da nema smjene loših, već samo onih dobrih. Oni ekspresno budu udaljeni iz fotelja javnih preduzeća i njihovih organizacionih dijelova jer ne odgovaraju pojedincima, ne sprovode njihovu podmuklu politiku rasipništva i uništavanja javnih preduzeća.

Ni apeli da ako već postavljaju rukovodioce prema stranačkoj opredijeljenosti neka to rade, ali neka onda biraju one najbolje iz tih stranaka, nisu urodili plodom. Jer svjedoci smo ko se sve i na koje pozicije postavlja u javnim preduzećima.

Praksa postavljanja loših i podobnih ne samo da je nastavljena, već je dobila na snazi. Sve nam to poručuje da je đon na njihovim obrazima, kako onih koji o tome odlučuju, tako do onih koji su postavljeni na rukovodeće pozicije u javnim preduzećima, deblji nego što smo mislili.

Da je imalo pravde i reda najveći broj njih bi odavno bio sankcionisan i vrijeme provodio u zatvoru, a ne nastavio sa krčmljenjem imovine javnih preduzeća, odnosno i ono malo što je od njih ostalo. Veliki broj njih je i na izbornim listama i nastavlja da vreba neku novu funkciju, po mogućnosti što bliže budžetskom novcu.

Žalosno je što će oni svoj naum i ostvariti. Jer većina postavljenih rukovodilaca u javnim preduzećima slijedi primjere svojih prethodnika, odnosno uzimanje za sebe i svoje nadležne što više. Da je bar jedan kažnjen za takav potez, onaj drugi bi se, ako ništa, bar zapitao da li će odgovarati ako posegne za istim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana