Krčmljenje budžeta

Vedrana Kulaga Simić

Revizija institucija na nivou BiH, ali i na drugim nivoima vlasti samo je potvrdila da i dalje nema domaćinskog odnosa prema novcu građana ove zemlje koji su rukovodiocima u tim agencijama, kancelarijama, ministarstvima indirektno i dali mogućnost da uživaju u mnogim privilegijama.

Novac za reprezentaciju, odnosno hranu i piće, samo je jedna u nizu pogodnosti koja im godinama, u iznosima koji dostižu i do nekoliko stotina maraka mjesečno, stoje na raspolaganju. Ponovo je, nakon završetka finansijske revizije za prošlu godinu, na površinu isplivala sva bahatost pojedinaca koji su na visokim pozicijama te onih nešto manje bitnih koji su, takođe, zasjeli u udobne fotelje institucija sa pogledima na strogi centar grada.

Ključno pitanje je - gdje je odgovornost? Do kada će pisanije kancelarija i službi za reviziju poslovanja institucija da ostaju mrtva slova na papiru? Do kada će revizori uzalud da troše i vrijeme i novac, jer je stvarnost pokazala da se malo šta radi kako bi njihove preporuke u idućim godinama bile dio finansijske discipline?

Slučaj konzumiranja alkoholnih pića i hrane unutar objekta Granične policije BiH samo je kap u moru brojnih i raznih problema koji se svakodnevno dešavaju. To je samo mali dio kršenja zakona, pravilnika, kao i odluka na koje su, najčešće, upravo njihovi čelnici stavili potpise.

I tako se problemi nižu već godinama, a niko da ponese svoj dio odgovornosti za netransparentno trošenje miliona i miliona koji su im "dali" poreski obveznici ove zemlje.

Mora se priznati da ima dosta i onih koji pošteno rade i zarađuju platu u institucijama BiH, gurajući ovu zemlju da brže napreduje. Taj njihov trud, nažalost, pada u vodu kada se vidi šta se sve radi po kancelarijama i izvan njih, kao i na koji način se troši novac. Kako se tajno ugovaraju poslovi kod javnih nabavki, telefonira, što bi narod rekao, do mile volje, a službena vozila pale i za odlazak po, recimo, kifle i kroasane do pekare preko puta.

BiH je daleko od finansijske discipline, a revizija svake godine, u ljeto, izbaci na površinu svu vrelinu potrošnje - od iznosa za plate, naknade, prevoz na posao i sa posla, odvojenog života, telefona, ića i pića. Ipak i nažalost, još veća bahatost je što i danas, nakon toliko godina, nema odgovornosti za sve što su uradili, pojeli i popili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana