Krčmljenje "Birča"

Goran Maunaga

Konačno je, skoro četiri godine od prvih podnesenih izvještaja u predmetu "Fabrika glinice Birač", podignuta i prva optužnica.

Zato treba čestitati bijeljinskom Okružnom tužilaštvu na, konačno, pokrenutom procesu u tom predmetu koji je već polako počeo da pada u zaborav što bi, svakako, odgovaralo onima koji su u tim izvještajima osumnjičeni za pronevjere 120 miliona maraka.

Zaborav i rad u tajnosti bi isto tako odgovarali i onima koji pokušavaju da otmu još 155 miliona od radnika "Birča" i "Alumine", ali to ipak neće biti moguće, čak ni uz pomoć čudnih odluka pravosuđa jer, kad se takve stvari objelodane, onda ne ide sve baš tako lako.

Znajući situaciju u bh. pravosuđu, a pogotovo onu u vezi sa "Birčem", podignuta optužnica ne mora da znači ništa jer je moguće da je nadležni sud ne potvrdi ili da, i ako sudski postupak bude pokrenut, sve bude odbačeno zbog, kako to zovu, nedostatka dokaza. A to tako, u takvom pravu i takvom pravosuđu, uvijek može.

To se pokazalo i onda kad je bijeljinski Okružni privredni sud u oktobru 2013. godine donio rješenje o otimačini tih 155 miliona maraka od "Alumine", a onda nedavno, taj isti sud, odbio tužbu litvanske Ukio banke kojom je ona zahtijevala naplatu tih para.

Dakle, ta odluka, kao i podizanje optužnice u predmetu "Birač" jesu svijetle tačke na nebu pravde, prava i pravosuđa, ali je ovdje uvijek neizvjesno kako će one i završiti.

Jer ulogu najmoćnijeg i nedodirljivog, uz najblaže rečeno neshvatljive odluke, sada je preuzeo zvornički Osnovni sud koji ih donosi po zahtjevima fočanske firme "Pavgord" ne hajući za odluke drugih, viših sudskih instanci, s kojima se odluka zvorničkog suda potpuno kosi.

Nije teško prognozirati: mahinacije koje su povezane sa predmetima "Birač" i "Alumina" još neće stati, bez obzira na opšti interes i sudbinu nekoliko hiljada zaposlenih radnika i njihovih porodica jer se tu, jednostavno, radi o ogromnoj sumi novca na koju su mnogi bacili oko.

Ali za početak, pravosuđe bi moglo da sačuva bar dio neophodnog digniteta tako što će do kraja dovesti taj proces i konačno privesti pravdi odgovorne u tom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana