Kratka pamet

Darko Momić

Kada bismo počeli da nabrajamo šta su sve političari obećali od Dejtona naovamo, a što je ostalo mrtvo slovo na papiru, vjerovatno ne bismo nikada stali. Nova neispunjena obećanja stizala bi ona stara i tako unedogled.

Vjerovatno bi se desilo isto i kada bismo neispunjena obećanja suzili na mnogo kraći period, recimo na godinu dana, jer bi političke laže i paralaže i tada stizale jedna drugu, ali taj period može da posluži kao dobra ilustracija da se prikaže kako je i narod kratke pameti kada su u pitanju “krupne” političke teme.

A jedna od njih je takozvana blajburška misa, koja je prije tačno godinu dana održana u katedrali Srca Isusovog u Sarajevu. Taj, bez ikakve sumnje, sramni događaj izazvao je ogromnu pažnju javnosti i ozbiljno negodovanje antifašista u Sarajevu, ali i političku reakciju bošnjačkih zvaničnika. Sa vidnom nelagodom zbog održavanja mise zadušnice u “njihovom antifašističkom” Sarajevu posvećene ustaškim zločincima stradalim u Blajburgu, grupa bošnjačkih poslanika u Parlamentu BiH u parlamentarnu proceduru je uputila Rezoluciju o poštovanju žrtava ustaškog režima. Rezolucija je na kraju dobila potrebnu podršku u Predstavničkom domu, iako za nju nije glasala većina srpskih i hrvatskih poslanika, ali sudbina rezolucije i to da li je usvojena ili nije u suštini je u sasvim drugom planu. Mnogo važniji je motiv zbog kojeg su je bošnjački poslanici uputili u parlamentarnu proceduru, a motiv je upravo sramota i ljaga na obrazu “antifašističkog” Sarajeva zbog održavanja mise za ustaške zločince, odnosno pokušaj da se sa te sramote skrene pažnja i spere ta ljaga. Taj pokušaj je kratkoročno možda i uspio, ali varaju se ako misle da će ostati zapisano samo to da je usvojena rezolucija, a ne i to da je održana misa.

Da ne budemo zlobni, naravno da ostaje i činjenica da je nekoliko hiljada građana grada na Miljacki protestovalo zbog održavanja mise, kao i da samo održavanje mise ne potire antifašistički karakter Sarajeva, ali svakako da dovodi u pitanje svojevrstan ekskluzivitet na antifašizam koji Sarajevo gaji i na kojem insistira.

A na taj ekskluzivitet nemaju pravo iz dva veoma jednostavna razloga i dvije nepobitne činjenice koje treba ponavljati stalno i na svakom koraku. Prva je da je sarajevska ulica srpskog ljekara i predsjedavajućeg ZAVNOBiH-a Vojislava Đede Kecmanovića preimenovana u ulicu šehida iz proteklog rata Nusreta Šišića Dede. A druga je da je Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, neradni dan u Banjaluci, ali ne i u Sarajevu. I zato bi bilo dobro da srpski političari sa dugim jezikom nisu kratke pameti i da povremeno podsjete na ovakve stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana