Kratak predah

Dragana Orlović

Mnogi su ovog ljeta jedva dočekali priliku da posjete neki od koncerata, raznih kulturnih i sportskih manifestacija ili festivala. Sa svih strana počeli su pristizati i turisti, pa je enormno porasla potreba za smještajnim kapacitetima, a posebno je vladala potražnja za iznajmljivanjem stanova na dan.

Kafići, restorani, bioskopi i pozorišta ponovo su bili puni. Činilo se kao da je sve opet normalno. Da svi opet uživaju. Da su slobodni i ne misle na pandemiju. Bio je to kratak predah od korone.

Nažalost, prekratak. Korona se izgleda uveliko vratila sa odmora, o čemu svjedoče i podaci da se broj hospitalizovanih “kovid” pacijenata u Republici Srpskoj naglo povećao. To su najnoviji podaci Instituta za javno zdravstvo RS, koji nisu više optimistični. Prije samo nekoliko sedmica mogli smo se pohvaliti nijednim zaraženim, a prema jučerašnjem izvještaju za 24 časa virus korona potvrđen je kod 12 od 131 testirane osobe, dok smrtnih slučajeva nije bilo.

Međutim, slična situacija je svuda. I u regionu i u svijetu.

U Sjevernoj Makedoniji od juče je za ulazak u ugostiteljske objekte, na koncerte ili sportske događaje obavezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom “kovidu 19”. Vlada je odlučila da zbog ubrzanog širenja virusa zabrani rad zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata, a za sjedenje u otvorenim dijelovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 godina moraće da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine. U ugostiteljske objekte moći će i oni koji pokažu potvrdu o preležanom “kovidu 19”, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, poslije čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji, kao i svi ostali. Ta obaveza će važiti za sve objekte koji primaju više od 30 gostiju, a ugostitelji su obavezni da organizuju redarsku službu koja će to kontrolisati.

Četiri sedmice nakon ukidanja svih mjera protiv korone i Island okreće smjer i još jednom ograničava aktivnosti u javnom životu. Kafići i klubovi će se morati zatvoriti u ponoć, dok će maksimalno 200 ljudi moći prisustvovati određenim događanjima. Maske će biti obvezne u zatvorenim prostorima, a stanovnici će morati držati jedan metar distance.

Šta nas očekuje i čemu da se nadamo u septembru, teško je prognozirati. Ali jedno je sigurno - ukoliko se ne budemo pridržavali preventivnih mjera, a veoma mali broj stanovništva bude vakcinisan, teško ćemo izbjeći nove restriktivne mjere. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana