Kra­tak jor­gan

Cvija Mrkonjić

Sta­ra izre­ka "Po­krij se ko­li­ko ti je jor­gan dug" iz­gle­da ne va­ži za mno­ge op­šti­na­re, jer ve­ći­na njih ne šte­di ka­da je u pi­tanju izbor slu­žbe­nog auto­mo­bi­la.

I dok se jor­gan na­te­že i ras­te­že na sve stra­ne, na­čel­ni­ci se vo­za­ju u mno­go skupljim auto­mo­bi­li­ma od onih ko­je bi op­štin­ske ka­se za­is­ta mo­gle pla­ti­ti.

Ovo mo­žda i ne bi bi­lo to­li­ko ču­dno da se ne ra­di o ne­ra­zvi­je­nim i izra­zi­to ne­ra­zvi­je­nim op­šti­na­ma.

Mno­gi na­čel­ni­ci u ovim lo­kal­nim za­je­dni­ca­ma po pra­vi­lu ima­ju slu­žbe­nog vo­za­ča, a udo­bnos­ti pu­to­vanja do­pri­no­se i ma­hom no­vi auto­mo­bi­li či­ja na­ba­vna ci­je­na do­se­že i pre­ko 50.000 ma­ra­ka.

Me­đu­tim, ne tre­ba sa­mo is­ti­ca­ti na­čel­ni­ke, jer se u is­tim auto­mo­bi­li­ma vo­ze i os­ta­li fun­kci­one­ri i slu­žbe­ni­ci op­šti­na.

Uzev­ši u ob­zir stanje u ma­lim op­šti­na­ma mo­že­mo zaključi­ti da se vlas­ti za­rad lu­ksu­za i te ka­ko ra­zba­cu­ju.

Na­čel­ni­ci se čes­to prav­da­ju da su vo­zi­la kupljena na li­zing, pro­na­la­ze i ra­zna dru­ga oprav­danja, ali se, ipak, pos­tavlja pi­tanje da li je ko­rek­tno da se na ra­čun si­ro­ma­šnih gra­đa­na na­bavljaju no­vi auto­mo­bi­li?

Dok gra­đa­ni sva­ke go­di­ne sve vi­še pri­te­žu ka­iš zbog be­spa­ri­ce, op­šti­na­ri izra­zi­to ne­ra­zvi­je­nih op­šti­na se ni po ko­ju ci­je­nu ne odri­ču udo­bnih li­mu­zi­na ko­je ne­ri­jet­ko vo­zi­ka­ju ne­ra­ci­onal­no, a sve na ra­čun op­šti­ne.

Ve­ći­na njih sma­tra da ku­po­vi­na auto­mo­bi­la ni­je ra­si­panje nov­ca, a tom mišljenju si­gur­no do­pri­no­si i činjeni­ca što vo­zi­la ni­su pla­će­na iz njiho­vog džepa.

Zbog to­ga je ne­op­ho­dno da na­dle­žno mi­nis­tar­stvo uve­de stro­ge kon­tro­le u ve­zi sa ku­po­vi­nom vo­zi­la te da se ona isključi­vo ko­ris­te u ra­ci­onal­ne svrhe.

Da, ipak, ni­je sve ta­ko crno po­ka­zu­ju pri­mje­ri dvi­je izra­zi­to ne­ra­zvi­je­ne op­šti­ne ko­je no­vac ni­su ra­zba­ci­va­le na sku­po­cje­na vo­zi­la.

Prsti za sku­pe auto­mo­bi­le se ne li­je­pe na­čel­ni­ku Kru­pe na Uni, ko­ja u svom vla­sniš­tvu ima tri auto­mo­bi­la, a sva tri do­ni­ra­na, što po­ka­zu­je da se do vo­zi­la mo­že do­ći i ne ra­si­pa­ju­ći de­se­ti­ne hiljada ma­ra­ka.

Ipak, naj­bolji pri­mjer svi­ma pru­žio je na­čel­nik op­šti­ne Je­ze­ro, ko­ji ka­ko slu­žbe­no ta­ko i pri­va­tno ko­ris­ti svoj auto­mo­bil i vo­zi se o svom tro­šku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana