Kraj otimačini

Goran Maunaga

Iako traje godinama, sudski proces u "preopasnom predmetu Autoprevoz" postaje sve interesantniji. Baš kad se pomislilo da je i u tom slučaju pravosuđe potonulo u glib kriminala i korupcije, pojavila se svijetla tačka u Višem privrednom sudu u Banjaluci u vidu tročlanog sudskog vijeća kojem je predsjedavao sudija Bogdan Gajić.

Trebalo je biti pošten, ali i izuzetno upućen u sve segmente tog komplikovanog predmeta da bi se donijela ispravna odluka. Viši privredni sud je, cijeneći isključivo dokaze i zakon, preinačio presudu Okružnog privrednog suda po kojoj je "Autoprevoz" vlasnik ekskluzivne lokacije u samom centru grada i donio novu odluku u korist grada Banjaluka.

A u ovom slučaju dešavalo se sve i svašta. Netragom je nestalo čak osam primjeraka ugovora potpisanog između grada i "Autoprevoza" 1979. godine u vezi sa dislokacijom stare autobuske stanice, a Okružni privredni sud prilikom donošenja presude nije uvažio postojeću kopiju tog ugovora. Potom je u obrazloženju te presude navedeno da bi ona bila ista čak i da postoji originalni ugovor "jer ne bi ispunjavao zakonsku formu propisanu Zakonom o prometu nepokretnosti".

Malo je nezajažljivim vlasnicima "Autoprevoza" bilo to što su dobili zamjensku lokaciju na novoj autobuskoj stanici, čije parcele već krčme, pa su htjeli i ovu drugu u centru grada.

A nju su, što je nevjerovatno, već počeli da rasprodaju, bez obzira na to što sudski proces nije okončan. Vlasnici "Autoprevoza" su dio placa od 4,5 dunuma prodali predstavnicima banjalučke ispostave firme "Benjo" koja je takođe znala za postojanje sudskog spora.

Da bi sve ubrzali i preko noći na kriminalan način došli do miliona, čak su gradu priprijetili i prodajom zgrade Muzeja savremenih umjetnosti RS (koja se nalazi na dijelu zemljišta) biznismenu u Austriji. Ali to čelnike grada nije zbunilo, naprotiv, prikupili su nove neoborive dokaze koji su rezultovali ispravnom odlukom Višeg privrednog suda.

Poslije ponovnog izvođenja dokaza, izjava svjedoka i uvažavanja kopije tog ugovora, Viši privredni sud donio je jedinu moguću ispravnu odluku u "predmetu Autoprevoz".

A jedino tako, odlukama koje zadovoljavaju i pravo i pravdu, moguće je stati u kraj kriminalnim pokušajima kojima bi, na kraju, bilo urnisano čitavo društvo. A u "slučaju Autoprevoz", na taj način zaustavljen je pokušaj prevare, pljačke, otimačine zemljišta koje pripada  gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana