Kraj novinarstva

Miroslav Filipović
Kraj novinarstva

Vrhunac licemjernosti Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) ogleda se u navodnoj kritici priloga Federalne televizije u kojem su zvaničnici Srpske i BiH upoređeni sa nacističkim vođama.


RAK je u tom neukom saopštenju epohalno konstatovala da je FTV ugrozila profesionalne i etičke standarde javnih servisa prikazivanjem video-klipa u kojem je premijer RS Milorad Dodik prikazan kao Adolf Hitler, a rukovodstvo Srpske kao pripadnici Trećeg rajha.

Poređenje zvaničnika bilo koje zemlje sa nacistima, najvećim zlikovcima čovječanstva, nazvati samo neprofesionalnim u najmanju ruku je istinski cinizam.

Punih pet dana trebalo je ekspertskom timu RAK-a da prilog FTV-a ocijene, zamislite samo, neprofesionalnim. Istog dana ogradili su se stavom da ova žestoka kritika FTV-a ni u kom slučaju ne znači da će ova medijska kuća biti kažnjena, iako ne treba nikakva stručnost da bi se zaključilo da je ovim emitovanjem javni servis FBiH svjesno pogazio elementarne profesionalne i etičke principe i standarde, čime je verifikovana sva bijeda i niskost bh. novinarstva.

Ne bi se pretjeralo ni kada bi se kazalo da je riječ o porazu i moralnom posrnuću novinarskog duha i profesije, pa čak i o kraju novinarstva.

Posebno je porazan stav RAK-a, koja je RTRS-u nedavno zbog testnog digitalnog signala odsjekla kaznu od 100.000 maraka, da su iznenađeni "ćutanjem Upravnog odbora, Programskog savjeta i rukovodstva RTV FBiH", koje su pozvali da "preduzmu potrebne mjere radi postizanja i očuvanja profesionalnih standarda javnog servisa".

Da li to, možda, znači da RAK očekuje da uprava FTV-a iz moralnih razloga donese odluku o sopstvenom kažnjavanju? Valjda je to i logično očekivati od Agencije koja duže vrijeme djeluje praktično bez pravnog osnova, jer su njenom generalnom direktoru i članovima Savjeta davno istekli mandati.

Nadležne institucije ove zemlje zaista bi trebalo da se izjasne ko je u ovom trenutku najveći trovač medijskog prostora - javni servis poput FTV-a koji uporno sije mržnju ili oni koji štite taj neprofesionalizam, ili je, opet, riječ o prljavoj sprezi politike, ličnih interesa i frustracija i nacionalne netrpeljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana