Kraj ili početak

Veljko Zeljković

Predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao bi 9. maja, na obilježavanju Dana pobjede protiv fašizma, proglasiti “kraj” vojne akcije u Ukrajine, odnosno saopštiti kako su ruski vojni ciljevi postavljeni na početku ove vojne akcije realizovani.

U samim počecima ove vojne akcije Rusija je dobar dio svojih snaga usmjerila ka Kijevu, ali, kako se ispostavilo, bilo je to iz taktičkih razloga, da bi se ukrajinske snage što više razvukle na frontu. Prije par dana došlo je, međutim, do pregrupisavanja ruskih vojnih snaga iz okoline ovog višemilionskog grada i njihovog pomjeranja prema Donjecku, ali i Marijupolju, koji je prema navodima Kremlja gotovo pod potpunom ruskom kontrolom.

Radi se o jednoj od najvećih ukrajinskih luka, a zauzimanje ovog grada stvorilo bi kopneni koridor između Krima i regija Luganska i Donjecka. Osim toga Rusija bi “oslobađanjem” Marijupolja stavila pod svoju kontrolu i Crno more, a što bi trebalo da obezbijedi “nezavisnost” za Moskvu strateškog Krima. U taj plan Kremlja vjerovatno se uklapa i grad Herson, odnosno ova regija te mnogi analitičari smatraju da bi i ona mogla, a nakon eventualnog osvajanja od strane ruske vojske, proglasiti nezavisnost poput Donjecka i Luganska. I to bi bilo to, ako se analiziraju dosadašnje izjave iz Kremlja.

U narednih desetak dana sigurno će doći do odlučujuće bitke na istoku Ukrajine, a koja bi zbog velike koncentracije sukobljenih snaga mogla i odrediti i pobjednika ovog rata. Ako ga uopšte ima. U nekoliko navrata iz Moskve je poručeno da su ove stvari pitanje života i smrti za Rusiju. Osim toga, Putin, i pored svih nastojanja zapadnih zemalja, neće sebi dozvoliti ni bilo kakav poraz, ali ni da Rusija bude uvučena u jedan dugotrajan i iscrpljujući rat.

Ukoliko se obistine ove prognoze, to, međutim, ne znači i momentalni kraj ovog sukoba i normalizovanje stanja, a pogotovo zbog stava pojedinih zapadnih političara, koji više ne kriju da od Ukrajine žele napraviti neki novi Avganistan i iskoristiti ovu situaciju za potpuno uništenje Rusije - njeno bacanje na koljena. To je najvidljivije iz izjava američkih zvaničnika. To što je sve veći broj “kolaterala”, to njih ne brine, a pogotovo jer im “ukrajinska kriza” za sada dobro služi i za ekonomsku destabilizaciju EU, a pogotovo moćne Njemačke.

Kako stvari stoje, jedino što je trenutno sigurno u ovom globalnom vojnom i ekonomskom igrokazu jeste da ništa više neće biti isto, ma kako se sve ovo na kraju završilo. Još ukoliko provrije oko Tajvana..., život na Marsu će biti poželjniji nego na ovoj našoj planeti, koju je zahvatio opasni virus ludila, koji se širi poput korone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana