Kraj ere mešetara

Marina Čigoja
Kraj ere mešetara

Kap je konačno prelila čašu. Vlada RS, sa premijerom Aleksandrom Džombićem na čelu, definitivno je odlučila da se obračuna sa onima koji su "iskoristili trenutak", kupili državni kapital u preduzećima, a potom nemilice krenuli da otpuštaju radnike i likvidiraju firme, sve sa najčešće jednim ciljem - da bi došli do atraktivnog zemljišta na kojem su ove fabrike izgrađene i opreme koja je u njima bila. Sve ostalo bilo je sporedno.

Prvi koji će, zbog takvog ponašanja i brojnih drugih utvrđenih nezakonitosti platiti ceh, je laktaško preduzeće "Antonić trejd", koje je 2006. godine kupilo 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana.

Da stvari ovdje nisu čiste pokazalo je i nedavno hapšenje vlasnika "Antonić trejda" Nebojše Antonića, koji je zajedno sa više lica osumnjičen za organizovani kriminal u vezi sa carinskim prevarama, falsifikovanjem i fiktivnim uvozom kafe na osnovu kojeg su dobijali povrat PDV-a i oštetili budžet za milionske iznose.

Silno vrijeme koje je Antoniću dato da se "presabere" i da u Fabrici duvana počne nešto da radi, bilo šta osim malverzacija, otišlo je u nepovrat, a preduzeće je dovedeno do samog dna.

Zbog samog odnosa Antonića prema firmi i onih koji su od rada u njoj hranili sebe i svoje porodice, odluka premijera da pokaže kako u RS nema nedodirljivih i pojedinaca iznad zakona, ima još veći značaj.

To je i signal da se žmurenje na lihvarsko rasipanje imovine i kadrova nekadašnjih giganata, pojedinih skorojevića koji su do novca došli boga ti pitaj kako, prestalo.

Vlast je konačno otvorila oči i pred lice zakona odlučila da stavi, za sada jednog takvog "preduzetnika". Nesumnjivo je da će ih biti još.

Vrijeme mešetara koji se sa punim džepovima novca sumnjivog porijekla šepure po praznim proizvodnim halama i pikiraju šta će iduće prodati i koga otpustiti, konačno je prošlo.

Sazrelo je vrijeme da se veoma ozbiljno preispitaju i ostale privatizacije, za koje je i Komisija za reviziju privatizacije RS utvrdila da su bile nezakonite.

Vlada je učinila prvi korak. Vrijeme je da i pravosudne institucije krenu u tom pravcu i kazne one koji su kršili zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana