Krah stanogradnje

Ma­ri­na Čigoja

Građevinski sektor Republike Srpske odavno nije bio pred većim izazovima. Problemima ne samo da se ne nazire kraj, već je pitanje i da li će i kada početi oporavak od krize koja ga potresa još od 2008. godine.

Najbolji pokazatelj katastrofalnog stanja u oblasti građevinarstva jeste podatak da su u najvećem gradu Srpske trenutno aktivna samo četiri gradilišta!

U prilog tome govori i podatak da je u BiH u prošloj godini završeno 2.755 novih stanova, što je za 24,9 odsto manje nego godinu ranije. Ako je suditi po izvršenim građevinskim radovima u RS koji su konstantno u padu, ništa bolji pokazatelji ne očekuju nas ni ove godine.

Logično, izostanak investicija, pad kupovne moći građana i samim tim smanjena, odnosno skoro nikakva potražnja za stanovima, neminovno su uslovili i pad izgradnje novih stambenih jedinica. Izgradnja novih stanova u Republici Srpskoj, prema nekim procjenama, od 2009. do danas smanjena je za 50 odsto!

S obzirom na to da nema nove gradnje, vrlo izvjesno je da cijene stanova neće padati. Ono što trenutno imamo je ogroman broj velikih stanova za koje kupaca jednostavno nema, jer je nemoguće dobiti kredit kojim bi se platio toliki stan. Čak i ako bi neko ispunio rigorozne zahtjeve banaka, pitanje je da li bi se usudio da podigne veliki kredit, s obzirom na to da, u trenutnoj situaciji, građani nemaju nikakve sigurnosti ni u posao, a ni u redovnost isplate plata.

Svi ti problemi se nadovezuju jedan na drugi, tako da se stvara osjećaj da se nalazimo u začaranom krugu iz kojeg izlaza jednostavno nema ili je on poprilično daleko.

Ekonomski analitičari ističu da je sektor građevinarstva prvi koji tone u krizu, ali da će upravo on prvi pokazati znake oporavak od krize, kako kod nas trenutno stvari stoje.

Da li bi rješenje bilo smanjenje cijena stanova, koje su sada bez sumnje jako visoke i nedostižne za građane čija prosječna mjesečna primanja iznose nešto više od 800 maraka, ili možda subvencionisanje stanogradnje od strane države, pitanje je na koje za sada nema odgovora.

U svakom slučaju, trenutna slika na tržištu nekretnina u Srpskoj nije nimalo svijetla, a ovakvo stanje ne ide u prilog nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana