Krađe oružja

Goran Maunaga

Iako situacija u kakvoj živimo u BiH jasno pokazuje da višegodišnje nerasvijetljene krađe naoružanja iz skladišta Oružanih snaga mogu da imaju nesagledive posljedice, taj problem sigurno neće biti riješen, a nestanci oružja biće nastavljeni.

O tome svjedoči i posljednja krađa pištolja iz jednog od skladišta bilećke kasarne, a unaprijed možemo sa sigurnošću reći da istraga o tome neće dati nikakve rezultate.

Jer da je Tužilaštvo BiH radilo kako treba, danas ne bismo bili u situaciji da ne znamo gdje je 5.000 granata nestalih u Doboju, da ne znamo šta je sa 11,5 tona eksploziva nestalih iz "Pretisa" u Vogošći, gdje su rakete, mine, pištolji, bombe, eksplozivna sredstva, inicijalne kapisle, upaljači koji su nestali iz kasarni u Visokom, Busovači, Mrkonjić Gradu, Krčmaricama kod Banjaluke…

I šta reći nakon što ni izvještaj parlamentarne Istražne komisije koji je proslijeđen Tužilaštvu BiH nije dao nikakve rezultate, iako u njemu stoji da od 2006. do 2010. godine nije bilo nikakvog nadzora nad procesom uništavanja viškova naoružanja.

Istraga jeste pokrenuta, ali baš niko nije odgovarao, mada u izvještaju piše da menadžment Ministarstva odbrane i odgovorna lica u Zajedničkom štabu Oružanih snaga nisu pratili realizaciju uništavanja naoružanja, kao ni dalje postupanje sa delaborisanim elementima.

Zato se više niko time ni ne bavi, a kamoli da na tome insistira, pa su krađe, eto, postale nešto potpuno uobičajeno.

A kad je riječ o Ministarstvu odbrane, broj i veličina problema s kojima ne uspijevaju da se izbore u toj instituciji su toliki da su tamo nekakve krađe naoružanja postale izgleda samo jedan od mnogih, i to onih manjih i sporednih.

Neshvatljivo je i apsurdno da Ministarstvo, koje pored ministra ima i dva zamjenika, te regulisan komandni lanac i subordinaciju u Oružanim snagama, godinama ne može da zaustavi krađe naoružanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana