Kraća brazda bez registracije

Anita Janković-Rečević

Uprkos tome što rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj ističe za devet dana, podatke u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge ažuriralo je samo 58 odsto imanja.

To znači da bi bez podsticaja za 2016. godinu moglo ostati gotovo svako drugo imanje u našoj zemlji. Premije za proizvedeno i prodato mlijeko, voće, povrće, pravo na regresirano dizel gorivo, podsticaji za nabavku mehanizacije, modernizaciju i izgradnju prerađivačkih kapaciteta, mogli bi otići u istoriju za veliki broj proizvođača.

Stoga voćari, stočari, povrtari, ratari i ostali koji ne žele ostati bez pomoći države treba što hitnije da zasuču rukave i požure sa pripremom dokumentacije za registraciju, jer 30. septembar, kada ističe rok, uveliko kuca na vrata.

Loša vijest za sve poljoprivrednike koji su ovu obavezu ostavili za posljednji čas jeste da druge šanse neće biti, jer u resornom ministarstvu tvrde da produženja roka nema. Proizvođačima su već jednom izašli u susret i prolongirali rok, pa to više neće činiti.

Kolika god odgovornost da se stavljala na teret poljoprivrednika, treba se zapitati koji su razlozi za "bojkot" registracije, zašto su ratari okrenuli leđa vlastitom izvoru prihoda. Ako je suditi prema izjavama njihovih predstavnika sve je manje onih koji se mogu registrovati. Sela se osipaju, a samim tim se krnji i poljoprivredna proizvodnja. Stanovništvo sve više naseljava gradove, a proizvodnju paradajza, paprika i ostalog povrća nemoguće je preseliti na asfalt. Osim toga, ratari su nezadovoljni i zbog kašnjenja podsticaja, ali i blokada za izvoz. Navikli su da žive od onoga što stvore sa svojih deset prstiju, teško podnose nepravdu, a još teže poplavu uvoznih proizvoda koji im direktno uništava ono što stvore.

Ipak, svi poljoprivrednici treba da razmisle još jednom, jer ako ne registruju gazdinstva ostaće bez pomoći koja im je na raspolaganju, kakva god ona bila. U suprotnom, nezadovoljstvo jednih i propisi koje kroje drugi, mogli bi dovesti do toga da na trpezama Srpske iščezne i ovo malo domaće hrane koju imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana