Kosovo jeste Srbija

Darko Grabovac
Foto: G.S.

Kosovo jeste Srbija. Bilo i biće. Tako kaže i Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija. E sad što je na sceni otimačina koju sprovodi Zapad, a prije svih SAD to je druga priča.

Međutim, javnosti, pogotovo onoj sportskoj, ostao je nejasan potez fudbalera albanskog prvaka Egnatije na utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Borca u Banjaluci, koje je sa klupe pozvao njihov službeni predstavnik i stručni štab da se povuku sa terena zbog skandiranja publike: “Kosovo je Srbija”. 

Prosječnom poznavaocu sporta, ali i politike na Balkanu pa i šire, ostalo je nejasno zašto se rukovodstvo albanskog fudbalskog kluba tako ponašalo. Šta ima Albanija sa južnom srpskom pokrajinom? Zvanično BiH nije priznala lažnu državu tako da navijači Borca realno nisu ništa pogriješili niti bilo šta ružno rekli. Da li bi gosti burno reagovali da se sa tribina čulo: “Bavarska je dio Njemačke” ili “Vels je srce Velike Britanije”...

Ono što može biti argument gostiju jeste činjenica da je samoproglašeno Kosovo ugurano u Evropsku fudbalsku uniju koja propagira fudbal bez politike.

Ostaje nejasan potez poljskog arbitra koji je zajedno sa službenim licima bio zbunjen pa je i pauza na utakmici potrajala. Zaista nije bilo razloga za silne konsultacije sa delegatom i UEFA. Trebalo je jednostavno da kaže da se utakmica nastavlja jer navijanje banjalučke publike nije bilo uvredljivo za gostujuće igrače i klub, niti je u teren bilo šta bačeno.

Neće Albanci nimalo biti gostoljubivi na revanšu u Elbasanu kao što su dočekani u srcu Republike Srpske, u Banjaluci. Prema dostupnim informacijama, navijači Egnatije vrlo često na utakmicama ističu zastave terorističke Oslobodilačke vojske Kosova pa je to možda poveznica za potez  rukovodstva i stručnog štaba albanskog prvaka na Gradskom stadionu.

Eto pouke za rukovodstvo Banjalučana. Ukoliko se pojave politički transparenti i zastave OVK, odmah bi trebalo da se obrate sudijama i povuku sa terena dok se sporni detalji ne uklone. Ako oni drže do “dostojanstva i lažne države Kosovo” trebalo bi i Srbi da se drže svog.

Još su svježa sjećanja na ispade albanskih navijača koji su u Beograd na susret reprezentacija Srbije i Albanije dronom na teren ubacili zastavu “velike Albanije”. Nedavno su zajedno sa svojom braćom Hrvatima na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj u međusobnom duelu uzvikivali: “Ubij Srbina”, čak je albanski fudballski reprezentativac Mirlind Daku predvodio to ružno skandiranje... I taj čin mržnje više govori o njima nego Srbima. 

Zato rukovodstvo i fudbaleri Borca moraju da budu dostojanstveni i pametni pa ako bude trebalo da povuku isti potez kao i “veliko albanski” sportski radnici. Ako ni zbog čega drugog onda bar da ih kvalitetno dekoncentrišu na sportskom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana