Kosovo i CEFTA

Marina Čigoja
Kosovo i CEFTA

Vlada Kosova odlučila je da za robu uvezenu iz BiH i Srbije uvede carinu od deset odsto. Ta odluka, prema najavama prištinskih medija, trebalo bi da počne da se primjenjuje već od 1. juna.

S obzirom na to da je Kosovo, kao i BiH i Srbija, potpisnik Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), u kojem nisu predviđene carine u kretanju robe, više je nego očigledno da kosovske vlasti krše ovaj sporazum.

I to nije sve! Ukoliko ne budu zadovoljni postignutim rezultatima, vlasti Kosova najavljuju potpunu blokadu uvoza iz ove dvije zemlje. Kao razlog ovakve odluke navode činjenicu da prodaja proizvoda sa Kosova nije dozvoljena na tržištu Srbije i BiH, jer one ne priznaju nezavisnost Kosova, a time i carinske pečate na kojima piše Republika Kosovo.

Ovakvo obrazloženje bilo bi prihvatljivo da je potkrijepljeno istinitim činjenicama. Međutim, istina je malo drugačija od one koju kosovske vlasti vješto pokušavaju da proguraju.

Naime, BiH je 2006. godine zaključila sporazum CEFTA sa tadašnjom administracijom Misije UN na Kosovu (UNMIK) i sva dokumenta i pečati koje je UNMIK izdavao priznavani su u BiH. Međutim, vlasti Kosova odlučile su da umjesto tih koriste pečate na kojima piše Republika Kosovo. S obzirom na to da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, logično je da ni pečati samoproglašene republike ne mogu da budu validni.

I tu, čini se, dolazimo do ključne stvari. Nije toliki problem to što BiH i Srbija "onemogućavaju" uvoz proizvoda sa Kosova, koji je i prije ovog problema bio minimalan, već je stvarni problem onaj političke prirode. Očigledno je da kosovske vlasti pitanje priznavanja Kosova pokušavaju da riješe ekonomskim pritiscima i otežavanjem poslovanja privrednicima iz BiH na ovom tržištu.

Nadamo se da će se međunarodne institucije ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem i sankcionisati Kosovo.

Već sada je jasno da bi novi nameti domaćim privrednicima dodatno otežali poslovanje, a to bi na kraju uticalo na smanjenje njihove konkurentnosti na tom tržištu.

CEFTA sporazum podrazumijeva pravila ponašanja u okviru slobodne trgovinske zone i niko nema prava da uvodi bilo kakve dodatne poreze koje ovaj sporazum nije predvidio. Nadamo se da će taj princip biti ispoštovan i u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana