Korupcija

Goran Maunaga

Najnoviji izvještaj Agencije za borbu protiv korupcije pokazao je da je borba protiv tog zla u BiH borba protiv vjetrenjača i da, u osnovi, i ne postoji.

Dokaz za to su i podaci iz izvještaja u kome stoji da je u prošloj godini Agencija dobila 124 podneska sa indicijama na korupciju u entitetskim i institucijama BiH, da ih je dostavila na postupanje relevantnim organima, a da su od njih primljena samo 42 odgovora.

I ne samo to. Sudski postupak vodi se u samo jednom predmetu, a provjere i istraga u samo 16 predmeta jer su nadležni zaključili da su u 21 slučaju prijave bile neosnovane ili je donesena naredba o nesprovođenju istrage.

To su katastrofalni podaci za BiH, zemlju za koju se zna da je okovana korupcijom i da ni prava borba protiv te pošasti, čak i da je krajnje profesionalna, ne može dati rezultate sve dok korumpirani sistem ne bude promijenjen. 

I najnoviji izvještaj Agencije pokazao je da je on urađen samo zbog zadovoljenja forme, a da stvarne borbe protiv korupcije u BiH uopšte nema, da je privid, ne samo zato što je prijavljen i otkriven minimalan broj tih slučajeva, nego i zato što još nijedan nije sankcionisan.

To su pokazatelji koji govore da običan čovjek i pravna država ovdje nemaju nikakvu šansu i nadu, pošto je javna tajna da su u BiH korumpirani pravosuđe, vlast, političke partije, kao i pojedini predstavnici međunarodne zajednice.

To što i mnogobrojne organizacije civilnog društva pod plaštom borbe protiv korupcije BiH koriste kao poligon za zaradu i trošenje miliona maraka na sumnjive aktivnosti, samo govori o tome da je BiH na korak da postane crna rupa.

Poseban segment u toj kvaziborbi protiv korupcije u BiH je i nepostojanje prave zaštite osoba koje prijavljuju korupciju. Navodno, na rješenju tog problema mnogo je rađeno prošle godine, ali je činjenica da se ljudi i dalje boje da prijave korupciju u institucijama BiH čak i onda kad su je žestoko osjetili na svojoj koži. 

Postoji Zakon o zaštiti onih koji prijavljuju korupciju, sproveden je proces donošenja internih pravilnika za prijavljivanje korupcije i zaštitu "prijavilaca", a sve institucije BiH donijele su pravilnike o tome. Ali sve to nema nikakvog efekta bez jake društvene svijesti koje, opet, nema bez prave pravne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana