Korupcija

Svjetlana Šurlan

BiH se veoma rijetko nalazi u samom vrhu svjetskih zemalja po raznim parametrima, ali po rasprostranjenosti korupcije mnogi mogu samo da joj gledaju u leđa.

Situacija je odavno alarmantna, ali još gore od toga je što malo ko povlači konkretne poteze da bi se ova zemlja izvukla iz blata korupcije u koje je pošteno zagazila.

Mnogi izvještaji, od domaćih, preko regionalnih do stranih agencija i organizacija koje se bave borbom protiv korupcije, pokazali su da je BiH daleko od istinske namjere i želje da, ako ne do kraja iskorijeni korupciju, onda makar da njene razmjere svede u neke manje okvire.

Na katastrofalno stanje u kome postoje samo prazne riječi i još više praznog hoda ukazali su ponovo i revizori. Da li će se neko, za promjenu, konačno uhvatiti posla nakon njihovog posljednjeg izvještaja, biće poznato narednog ljeta kada budu sumirali ponašanje rukovodilaca i stanje u institucijama u ovoj godini.

Do tada odgovornost je u rukama onih koji su pokazali da, osim što prosipaju praznu priču, malo šta mogu da urade. A možda i ne žele.

Borba protiv korupcije mora da bude jedinstvena jer bi bilo koji drugi put ili način teško mogao da da rezultate koji su ovoj zemlji i te kako potrebni za korak naprijed. Ovakvo stanje može samo da je vrati nekoliko koraka unazad, a do ivice provalije ostalo je veoma malo. Toga su, prema analizama, svjesni i potencijalni investitori koji su bez razmišljanja okrenuli glavu od zemlje u kojoj korupcija, kao malo šta, cvjeta.

Neke stvari moraju što prije da budu sasječene u korijenu, a ljestvica odgovornosti podignuta dosta više.

BiH je ove godine dobila novu Strategiju za borbu protiv korupcije do 2019. i Akcioni plan za njeno sprovođenje. To je početna stanica, a ostalo je na institucijama i odgovornima u njima čiji su zadaci sažeti u tim dokumentima.

Ti planovi ne smiju i ovog puta, kao u ranijim godinama, da ostanu mrtva slova na papiru, a svaki nerad treba da bude na neki način sankcionisan.

Korupcija mora da bude protjerana iz institucija na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji i to u što većem obimu.

Na nadležnima je težak posao jer je korupcija, zahvaljujući njihovoj dosadašnjoj neodgovornosti, pustila jake korijene i biće teško popraviti stanje u kratkom periodu. Ipak, ako postoji istinska volja, ništa nije nemoguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana