Korupcija

Svjetlana Šurlan

U Republici Srpskoj skoro svakodnevno potrebno je podmititi one od kojih nam zavise iole bitnije stvari u životu.

Tako je mito u obliku kafe i šećera, bombonjera, pića, pa do  novca, skupocjenih časovnika, parfema, prihvatljiva kategorija za većinu radnika u javnoj upravi, obrazovnim i zdravstvenim institucijama, policiji i pravosuđu...

Nije potrebno govoriti da postoje i oni koji za učinjenu korist dobijaju automobile, stanove, zemljište, što je, mora se priznati "na višem nivou" i ne koristi ga velika većina stanovništva. Kafa i čokolade prihvatljiviji su im.

Da je korupcija duboko ukorijenjena u našem društvu, potvrđuje i činjenica da narod u RS danas muku muči čak i kada treba da ovjeri zdravstvenu knjižicu.

Ovo je samo jedan od primjera koji pokazuju stepen koruptivnosti od najnižeg nivoa.

Još veća muka snađe one koji, s tako ovjerenom knjižicom, stignu u bolnicu. Svima je jasno da bi se, kada bi kojim slučajem medicinske sestre bile pretresane pri odlasku s posla, kod njih našlo mnogo različitih konditorskih proizvoda i drugih poklona koje su dobile samo, eto, da pripaze pacijenta. Doktorima i višim zvaničnicima za njihov rad, koji im je inače plaćen, potrebno je izdvojiti i po nekoliko hiljada maraka.

Isti princip je i u drugim oblastima, od upisa u školu do ocjenjivanja, a evidentno je i da djeca sve više nose poklone učiteljicama, a sve češće izlaze sa minimumom znanja iz škola.

O nalazima korupcije progovorila je i Vlada RS koja je utvrdila Nacrt strategije borbe protiv korupcije i identifikovala najvažnije oblasti u kojima je korupciju potrebno suzbiti.

Odlučnost i politička volja su izraženi, a nisu se štedjeli ni vlastiti kadrovi od činjenice da su podložni korupciji.

Problem je detektovan, a sada slijedi najteži dio. Boriti se protiv korupcije.

Koliko će institucije biti spremne da se bore protiv korumpiranih pojedinaca u svojim redovima, jedan je od najvećih ispita za njih same.

Ukazati prstom na nekoga ko voli da "uzme sa strane", neće biti dovoljno. Tek kada oni budu kažnjeni zbog takvog ponašanja, moći ćemo da kažemo da je borba protiv korupcije počela u svoj svojoj punoj snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana