Korupcija

Svjetlana Šurlan

S obzirom na to koliko su institucije u BiH spremne da se uhvate u koštac sa bilo kakvim problemom, pitanje je koliko će BiH daleko dogurati na putu svih mogućih pozitivnih integracija, kojima tobože toliko stremi.

Odgovor je lak, kako se ništa nije započelo kako treba, tako se neće daleko ni stići. BiH će ostati i dalje na marginama civilizovanog svijeta i zemalja spremnih da rade u interesu građana.

Mnogo je neriješenih pitanja, još više onih koji kao rade na njihovom rješavanju, a sasvim malo vidljivih rezultata.

Takvo je stanje i u oblasti borbe protiv korupcije, koja je u svim zemljama bivše Jugoslavije sazrela dvadeset godina poslije rata, samo u BiH nije. Bar ne toliko da joj se posveti bar polovina institucija nadležnih za kreiranje boljeg života.

Takozvana posvećenost BiH obezbjeđenju boljeg života svojim građanima ogleda se u mnogobrojnim strategijama, akcionim planovima, programima, koji se poslije usvajanja bace u ladice ministarskih, direktorskih, činovničkih, službeničkih stolova... Tu tako leže i niko na njih ne obraća pažnju i ne brine se da li ih treba poštovati.

Onda se, pored mnogobrojnih institucija nadležnih za ista ili slična pitanja, osnuje još jedna, koja se mora za nešto zakačiti, pa se sjeti spisa zabačenih u ladicama i odluči da podsjeti sve druge na njih.

Ta situacija desila se sa Agencijom za borbu protiv korupcije BiH, koja postoji već godinu i po, a kao i da ne postoji, a koja je od svih institucija u BiH zatražila rezultate sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije.

Kako u BiH nikoga ništa nije briga, čak 40 odsto institucija nije ni odgovorilo Agenciji, odnosno nije se ni zabrinulo što ih neko pita za to. Ostalih 60 odsto je odgovorilo, ali su to bila obavještenja kako nisu nadležni ili nisu obavezni.

Žalosno je, a istovremeno i smiješno, jer jedno bez drugog ne ide u BiH, da neka od institucija smatra da ne treba da vodi borbu protiv korupcije. A upravo to su saopštili Ministarstvo finansija i trezora, VSTS, Centralna banka i Spoljnotrgovinska komora BiH.

Istina je da su se ove institucije bar udostojile da se oglase, za razliku od ostalih, ali s obzirom na njihove nadležnosti, sramotno je da kažu da nisu obavezni da se bore protiv korupcije.

Sasvim sigurno je da će integracije, a samim tim i bolji život u BiH, ostati i dalje pusto slovo na papiru, baš kao i pomenuta Strategija.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana