Korupcija u pravosuđu

Goran Maunaga

Niko nije kriv dok se to ne dokaže, pa tako ni portir Osnovnog suda u Banjaluci Petar Božić, koji je osumnjičen za krivično djelo protivzakonitog posredovanja i kojeg je sudija David Tomić odmah oslobodio bez određivanja pritvora, ali neoborivi dokazi koje je prikupila policija, kao i priznanja svjedoka takvi su da već možemo govoriti o Božićevoj krivici.

I ne samo Božićevoj, jer su već nezvanično poznata i imena korumpiranih sudija i tužilaca, koji su bili u “dilu” s njim. A poznata su i imena banjalučkih kriminalaca sa kojima je Božić ugovarao poslove.

Početna greška pravosuđa napravljena je i odmah poslije otkrivanja Božića kao takvog, odnosno odmah na početku njegovog procesuiranja, jer je tužilaštvo hitno trebalo da traži izuzeće Osnovnog suda u tom procesu, pošto je osumnjičeni zaposlen u toj instituciji, u kojoj će mu suditi kolege, što, najblaže rečeno, liči na sukob nadležnosti.

Božić je bio sve, prije nego portir banjalučkog Osnovnog suda. Čovjek je na vezi držao veliki broj i sudija i tužilaca, a njegova “portirska agencija za rješavanje predmeta po svim krivičnim djelima” funkcionisala je besprijekorno od januara prošle do februara ove godine.

Osim toga, policija Božića sumnjiči i da je direktno umiješan u paljevinu banjalučkog Osnovnog suda u novembru 2010. godine, kada su izgorjeli svi dokazi, među kojima su bili i oni o krađi vozila u organizaciji šefa auto-mafije Milana Ćose.

Pored pomenutih čvrstih dokaza o nezakonitom posredničkom poslovanju i korupciji, koji sudiji Tomiću ništa nisu značili, on Božića ni priupitao nije o toj paljevini.

To je, zaista, nevjerovatno za jednog sudskog i pravnog stručnjaka, ali njegov profesionalizam tek bi trebalo na tapet da dođe sada, poslije nedonošenja odluke o pritvoru. A donošenje “zabrane posjete i prilaska sudu na bliže od hiljadu metara” je obična glupost u odnosu na ono što će Božić uraditi u kontaktu sa svjedocima, uz otvorenu mogućnost konstrukcije događaja.

Ovakav početak, naravno, ne daje nadu da će pokrenuti sudski proces teći kako treba, prema zakonu, pravu i pravdi. Ali ako korumpirane sudije i tužioci, koji su u dogovoru s Božićem u instituciji boginje pravde na takav način zarađivali dodatne sume, a već se zna o kome je riječ, ne budu osuđeni na poprilične zatvorske kazne, mi, običan narod, zaista nemamo šta da očekujemo od života i rada u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana