Korupcija i mito

Željka Domazet

Da su u BiH korupcija i mito daleko bliži od prava i pravde pokazala su i najnovija istraživanja koja su u ovoj zemlji zajedno sproveli predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Prema tom izvještaju, ova zemlja je ogrezla u korupciji koja je četvrta po redu pošast našeg društva odmah iza nezaposlenosti, siromaštva i rada vlade. Frapantno je i to da svako ko prizna da je barem jednom davao mito, u prosjeku zapravo daje mito pet puta ili jednom svakih deset sedmica, što praktično znači da su mito i korupcija mnogo zastupljeniji nego što su istraživanja utvrdila.

Činjenicu da se izgleda u BiH vjeruje jedino u novac potvrđuje i podatak da se gotovo 80 odsto podmićivanja vrši u kešu. Konstatacija da prosječna visina iznosa koji se plaća za podmićivanje iznosi 220 maraka dokazuje da u ovoj zemlji nije samo kuloarska priča kako se podižu krediti da bi se "neke stvari sredile u četiri oka" i da novac vrti gdje burgija neće.

Tome u prilog ide i podatak da je među onima koji su dobili posao u posljednje tri godine u nekoj javnoj ustanovi gdje su plate zagarantovane, čak 14 odsto njih to ostvarilo zahvaljujući mitu.
Podatak da nema značajnih razlika u rasprostranjenosti podmićivanja između urbanih i ruralnih područja pokazuje da korupcija u BiH jednako uspijeva i u gradu i u selu, te da je to u BiH izgleda jedina voćka kojoj ni suša ni poplave ne mogu nauditi.
Konstatacija da je podmićivanje mnogo češće u FBiH nego u Republici Srpskoj, te da za mitom i korupcijom lakše posežu muškarci nego žene samo je privremena utjeha za one koji su pozitivniji, jer pred činjenicom da su mitu skloni čak i oni koji bi trebali da ga sankcionišu ne govori ništa drugo do da će još mnogo vremena proći da se ova pošast u BiH svede na najmanju mjeru.

Tome u prilog ide i podatak da se u više od pola slučajeva mita i korupcije u ovoj zemlji, koja bezglavo gubi vezu sa svakim redom i zakonom, mito otvoreno traži.

Ne bude li se u ovoj zemlji konačno počelo obračunavati sa svim oblicima korupcionaštva i mitomanije vrlo brzo će doći u situaciju da će se okititi epitetima kojima se budala ponosi, a pametan ih se stidi. To joj ni u kom slučaju neće trasirati put ka Evropskoj uniji, nego će je odvesti na stranputicu iz koje je ni basnoslovni iznosi mita neće izbaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana