Korona u opoziciji

Darko Momić

“Kovid 19” je pravedniji od zakona. Kod njega ne vrijedi ni poslanički, a ni stranački imunitet.” Poznati banjalučki pisac i aforističar Miladin Berić ovom izjavom juče je u dnevnom listu “Euroblic” zaslužio mjesto u rubrici “Blic hit”, ali kada se poslože činjenice, biće da je tek dopola u pravu.

 

Naime, kada govorimo o političkim funkcionerima, kod nas su do sada na virus, pred kojim je kleknuo cijeli svijet, pozitivni bili prvo šefica poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać, potom potpredsjednik Narodne skupštine RS i funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Petković pa potpredsjednik i poslanik Socijalističke partije Srđan Todorović i zamjenik šefa Kluba poslanik SNSD-a u republičkom parlamentu Srđan Mazalica.

S druge strane, “čast opozicije” branio je samo nekadašnji visoki funkcioner PDP-a Zoran Đerić, koji se među prvima zarazio i, na sreću, poslije ozbiljnih simptoma, sa uspjehom izborio sa ovim virusom. Mali problem je što u njegov opozicioni status odavno niko ne vjeruje, pogotovo što se sada nalazi na funkciji generalnog sekretara Predsjedništva BiH, što znači da mu je prvi pretpostavljeni srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. Oni koji bolje poznaju Đerića sigurno će vam reći da on odavno priželjkuje da mu Dodik bude šef, odnosno da nikada nije prežalio izlazak PDP-a iz koalicije sa SNSD-om. Ali to je tema za neki drugi put i za one kojima “predaja jasenovačke građe” smeta sada, a nije im smetala kada su bili u Vladi Milorada Dodika. Khm!

Elem, nije virus korona nešto s čime treba zbijati šale, ali Berićev hit spojen sa navedenim činjenicama prosto tjera na šeretski zaključak. A šeretski zaključak u njegovom maniru koji potvrđuje tezu da je samo dopola u pravu glasio bi, dakle, da opozicija ne može da dobije ni koronu, a kamoli glasove?! Da ne bi zvučalo zlobno ili zlokobno, niko opozicionarima ne želi da dobiju koronu, daleko bilo, ali kako sada stoje stvari, to je jedino “pozitivno” što im se može desiti.

Htjeli priznati ili ne, na predstojećim lokalnim izborima, koji bi trebalo da budu održani 15. novembra (iako ni to nije sigurno), oni nisu favoriti, tako da im eventualno odgađanje “praznika demokratije” sigurno više ide u prilog, nego vladajućoj garnituri. A pošto poslije usvajanja budžeta u Predstavničkom domu BiH, doduše iz drugog puta, gotovo sigurno slijedi njegovo usvajanje i u Domu naroda, jasno je da jedini razlog za odgađanje izbora može da bude, ne dao Bog, samo katastrofalna epidemiološka situacija, odnosno virus korona. A opozicija, kao što smo rekli, s tim ne stoji baš “najbolje”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana