Korona posustaje

Milijana Latinović

Virus korona je i dalje tu među nama, ali značajno slabiji u odnosu na protekle mjesece, toliko da svaki novi izvještaj o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj uliva nadu i ohrabrenje da smo najgore prošli. Konačno su brojke pale, pa valjda će i korona pasti.

I ovaj kraj proljeća nekako miriše na pobjedu, na sva ona proljeća prije pandemije u kojima se budio život, a miris lipe i kestena udisao punim plućima. Ali još nije gotovo.

Iako su mjere ublažene, a brojke mnogo manje nego proteklih mjeseci radovati se treba sa oprezom, vodeći računa o sebi i onima koje volimo.

Korak po korak nakon 14 mjeseci mukotrpne borbe za svaki dah, za život, nakon zaključavanja i strogih mjera, koje su bile neophodne, život se postepeno vraća u normalu.

Bez obzira na to, odgovornosti i opreza ne smije da manjka  jer virus nije nestao. Za proslavu pobjede je još rano iako bismo svi najradije svirali kraj koroni i poželjeli dobrodošlicu našem normalnom životu.

Ovo ljeto moramo biti iznad svega mudri, da ne dozvolimo da se sićušni virus ponovo razbukti negdje iz prikrajka i što bi narod rekao ne udari nas repom.

Na putu do konačnog kraja virusa pomoći će nam i vakcinacija.

S obzirom na to da se epidemiološka situacija smiruje i da je dosta povoljnija, i zdravstvo je prodisalo, a samim tim i kapaciteti za vakcinaciju su veći. U skladu sa dozama vakcina koje budu pristizale, iz dana u dan vakcinisanih će biti više, a korona će, uz odgovorno ponašanje pojedinaca, imati sve manje šanse da uzvrati udarce.

Sada više nego ikada, svi bez izuzetaka, treba da se uozbiljimo kako bi u ovoj dugotrajnoj borbi koja je odnijela mnoge živote i iscrpila sve moguće resurse zdravstva, privrede i svih drugih segmenata života, na kraju ipak mogli da kažemo da je gotovo i da smo pobijedili.

A pobijedićemo, moramo, zbog svih onih koji nisu uspjeli da se izbore sa ovom pošasti koja je svijet okrenula naopačke i zbog svih onih koje jedva čekamo da zagrlimo bez straha da ćemo im donijeti virus.

Mnogo truda, neprospavanih noći i odricanja je iza nas i sada više nego ikada moramo povesti računa da sve što je postignuto ne padne u vodu. Odgovorno ponašanje i poštovanje epidemioloških mjera i dalje ostaju u vrhu liste prioriteta. Bolji recept za pobjedu nemamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana