Korona ponovo bukti

Milijana Latinović

Korona se ponovo razbuktava u Republici Srpskoj, što potvrđuju posljednji brojevi iz Instituta za javno zdravstvo RS. Zaraza je potvrđena kod još 471 osobe, a bitku s opakim virusom izgubilo je 15 stanovnika Srpske. Čini se da ovom ludilu kraja nema.

Poražavajuća je činjenica da nakon godinu i po dana borbe i muke na svim frontovima ponovo imamo trocifrene brojeve.

Poražavajuća je činjenica da, iako imamo dostupne različite vrste vakcina protiv virusa korona, nema dovoljno vakcinisanih, a ljudi umiru od komplikacija koje izaziva ovaj virus.

Pa, dokle više?! Dokle ćemo raditi sami protiv sebe, ponašati se kao da nas je baš briga šta će biti sutra, kao da je virus tamo negdje daleko i da mi ne možemo postati dio korona statistike?

A i te­ kako možemo. Dovoljan je samo jedan pogrešan korak, samo trenutak nepažnje i da pokupimo virus, da on napravi haos u našem organizmu i da se nađemo na korak od respiratora. Nažalost, podaci govore da se bolnice ponovo pune, da uz pomoć maski, respiratora i vještačkih pluća dišu mnogi, mahom oni u najboljim godinama, radno sposobni.

Suludo je nakon godinu i po borbe ponavljati da je potrebno poštovati mjere zarad svog i zdravlja najmilijih. Nije maska od olova pa da je toliko teško staviti je prilikom ulaska u markete, apoteke ili ugostiteljske objekte. Ljeto nas je izmamilo napolje, zaboravili smo na virus i očigledno mislili da je prošlo.

Taman kada su se svi opustili, neki malo i previše, korona je udarila repom. Vratila se, čini se, brža i agresivnija u obliku delta soja. Na udaru su uglavnom nevakcinisani, koji prednjače i među pacijentima hospitalizovanim na “kovid” odjeljenjima koji se bukvalno bore za život.

Mnogi su se oglušili o mjere koje je donio Institut i očigledno su trocifreni korona brojevi epilog svega toga.

Neka se zapitaju svi oni koji nisu marili za koronu i mjere šta ćemo i kako ćemo kada u bolnicama više ne bude mjesta.

Život nije i ne treba da stane, ali oprezni moramo biti i dalje jer virus nije nestao. Ako ne mislimo o sebi, treba da pomislimo bar na školarce koji u klupama sjede s maskama na licu, na kasirke koje cijelu smjenu već godinu i po dišu pod maskama, na sve one bake i djedove koji poštuju sve mjere i strpljivo čekaju u redovima ispred banke. Mi smo ti koji držimo konce u svojim rukama. Ne smijemo popustiti ako želimo da iz ove utakmice izađemo kao pobjednici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana