Korona nije na odmoru

Milijana Latinović

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku. Kafići i plaže su puni, a epidemiološke mjere gotovo niko i ne pominje više, izuzev onih rijetkih, savjesnih građana koji nigdje ne ulaze bez maske na licu.

Ali virus korona nije na odmoru, htjeli mi to priznati ili ne.

I dalje je tu, vreba iz prikrajka i s obzirom na to koliko smo se svi opustili, pitanje je samo dana kada će buknuti ponovo.

Mi treba da odlučimo da li ćemo tom sićušnom virusu, koji već godinu i po dana drži konce u svojim rukama, dozvoliti da i dalje diktira tempo našeg života. Možda na početku pandemije nismo imali izbora. Sve je bilo nepoznato i građanima i ljekarima, virus, simptomi, metode liječenja. Mnogi su, nažalost, na najteži način naučili o kakvoj pošasti je riječ. Mnogo bitaka je izgubljeno, ali ne i rat, a najjači saveznik u savladavanju virusa korona je vakcinacija, u koju se uzdaju i zdravstvo i privreda i svi oni kojima je stalo da što prije skinu maske s lica i nastave da žive i rade normalno.

A da bi što prije dosegnuli taj cilj, Srpska je nabavila dovoljne količine različitih vakcina, otvorila punktove za masovniju imunizaciju i pružila priliku svima da zaštite sebe, jer štiteći sebe štitimo i svoje najmilije. Osim zdravstvenih radnika koji apeluju da se što prije vakciniše što veći broj građana, svakodnevni apeli stižu i iz privrede. Da bismo mogli da radimo, moramo biti zdravi i to je jedini recept da se oporavimo, ne samo u zdravstvenom, već i ekonomskom smislu.

To što korona trenutno miruje idealna je prilika da se zaštitimo i koliko-toliko spremni dočekamo jesen, s obzirom na to da epidemiolozi već za kraj avgusta i početak septembra najavljuju četvrti talas pandemije, koji će, kako kažu, biti talas nevakcinisanih.

Definitivno nikome nije u interesu da postane dio korona statistike, kakva god ona bila. Korak po korak, nakon godinu i po mukotrpne borbe za dah, za život, nakon zaključavanja i strogih mjera, koje su bile neophodne, prodisali smo svi.

Zbog svega što smo prošli i valjda i ponešto naučili i dalje moramo ostati budni i ne dozvoliti da neopreznim ponašanjem ugrozimo sebe ili svoje bližnje. Ne smijemo dozvoliti da nas virus nadmudri sada samo zato što nam je dosadilo da nosimo masku i dezinfikujemo ruke.

Vakcina je naš saveznik i uz odgovorno ponašanje savladaćemo svaki naredni talas kad god došao. Mi treba samo da zavrnemo rukav i čuvamo sebe i one koje volimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana