Kormakova za pamćenje

Veljko Zeljković

Zaposleni u Kancelariji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Banjaluci se ne osjećaju bezbjedno u najvećem gradu Srpske. Navedeno je to u zvaničnim dokumentu Stejt departmentu u kome se, između ostalog, ističe kako američki službenici u Banjaluci rade u “relativno napetom neprijateljskom i političkom i društvenom okruženju”, te je zatraženo da se ova kancelarija preseli u miroljubiviji Mostar.

 

 

 

Nije navedeno, a ni obrazloženo, zašto se oni tako osjećaju.

Zašto okruženje u kom rade i borave doživljavaju neprijateljskim, te šta je to toliko “napeto” da strahuju za svoju bezbjednost.

Ovaj potez pojedinih američkih zvaničnika koji su poslati  na službu u BiH, može se komentarisati na nekoliko načina. Prvi. Zaposleni u ovoj kancelariji već godinama insistiraju da im se omogući da izvrše određene građevinske “prepravke” na ovom dobro utvrđenom objektu. Nije im dopušteno. Ako im je ovo bio motiv zašto su se odlučili da zatraže preseljenje, onda OK. Ali, bar onda nije trebalo da izmišljaju da rade u neprijateljskom okruženju.

Šta je neprijateljsko okruženje američki zvaničnici mogli su vidjeti i na svojoj koži osjetiti u Sarajevu, kada je Mevlid Jašarević pucao iz vatrenog oružja po Ambasadi SAD u BiH.

Toga u Banjaluci nikada nije bilo. Nikada nijedan američki zvaničnik nije doživio neku neprijatnost, a objekat ove kancelarije izložen bio kakvoj vrsti uništavanja.

Pa čak ni kada su studenti Univerziteta u Banjaluci 2008. godine održali mirne proteste pred ovom kancelarijom. Povod - Kosovo.

U konkretnom slučaju, ovaj dokument najvjerovatnije je nastao kao plod političke netrpeljivosti. Pa i lične.

Morin Kormak, odlazeći američki ambasador u BiH, nikada nije krila da baš i “ne miriše” vlasti u Srpskoj, a pogotovo njenog predsjednika.

Motiv postoji. A cilj? Pa da se Republika Srpska ponovo ocrni u svjetskoj javnosti i pokaže kao mjesto u kom nije bezbjedno bitisati, a ni raditi.

Ova “teorija” vjerovatno i najviše “pije vode”, jer je pomenuti dokument objavljen 20. avgusta ove godine, u vrijeme kada je Kormakova već znala da više neće obavljati ambasadorsku funkciju u BiH. Vjerovatno je iza sebe htjela ostaviti nešto po čemu bi je pamtili. 

Iz Ambasade SAD u BiH nisu htjeli potvrditi, ali ni demantovati postojanje pomenutog dokumenta. Tek kratak komentar - “u ovom trenutku nema planova za preseljenje kancelarije u Banjaluci”.

U ovom trenutku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana