Korjenite promjene

Anita Janković-Rečević

Sa dolaskom ljeta i toplijih dana, Republika Srpska i BiH bi mogle, po svemu sudeći, ostati bez dodatnih na stotine radnika.

Poslodavci iz Hrvatske i Crne Gore već su počeli da "vrebaju" kadrove po BiH što potvrđuju brojni oglasi na domaćim sajtovima za zapošljavanje koji su pretrpani radnim ponudama za Jadransko primorje. Takođe, nemali broj vlasnika restorana, kafića i hotela iz Hrvatske svakodnevno dolazi u Srpsku ne bi li našli odgovarajuću radnu snagu. Dobrog ugostiteljskog radnika, kažu, spremni su platiti i do 2.000 evra mjesečno, što je u odnosu na plate ovdašnjih konobara, barmena, sobarica i kuvara basnoslovna suma. Nude i dodatne benefite poput smještaja i hrane, što je garancija onima koji tokom ljetne sezone odu na primorje i zasuču rukave, da će se kući vratiti punih džepova i novčanika. Ako se uzme u obzir da plata konobara u Srpskoj u rijetko kojem ugostiteljskom objektu premašuje 1.000 maraka, duplo manje u odnosu na cifre koje se nude u susjednoj Hrvatskoj i to za istu količinu posla i radnih sati, jasno je da je novi odliv, nažalost, neminovan.

Ovakve poslovne ponude koje svakodnevno stižu iz Hrvatske trebalo bi zabrinuti domaće poslodavce, koji i sami već duže vrijeme kubure sa nedostatkom radne snage. Prethodnih godina pojedini lokali u najvećem gradu Srpske bili su primorani da tokom ljetnih mjeseci stave katanac na vrata baš zbog manjka radnika, a takva sudbina po svemu sudeći ove godine čeka mnogo više njih.

Kada se tome doda nezaustavljiv odliv radnika svih profila u zemlje zapadne Evrope, jasno je da se domaćoj privredi ne piše dobro. Ukoliko poslodavci u RS i BiH uskoro ne postanu svjesni da je ovo vrijeme u kojem se lome koplja kriza će se dodatno produbiti. Ili će naučiti da poštuju i plate radnika onoliko koliko radi ili će biti primorani da stave katanac na firme. Čuvena rečenica ovdašnjih poslodavaca "ako nećeš raditi pod mojim uslovima, slobodno idi, na stotine drugih čeka tvoje mjesto" polako, ali sigurno odlazi u prošlost. U mnogim domaćim kolektivima situacija je već sada takva da ni rast plata ne zaustavlja ljude a tome je i te kako doprinijelo i višegodišnje bahaćenje poslodavaca koji su se prema svojim radnicima, nerijetko ponašali po principima robovlasničkog društva.

I oni koji su shvatili da je pet do 12 i koji su povećali plate uradili su to na račun Republike i olakšica koje je donijela Vlada. Nažalost i dalje je vrlo malo poslodavaca spremno da se odrekne dijela svoje zarade u korist radnika. Uostalom da su naučili da dijele ne bi kupovali i vozali  automobile od po nekoliko stotina hiljada KM, stanove po evropskim metropolama i apartmane na planinama i morima. Bitku sa inostranim poslodavcima su izgubili. Ako hoće da dobiju rat moraće prionuti korjenitim promjenama ili ugasiti svjetlo.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana