Korisni idioti

Darko Momić

Politička kriza koju je svojom nepravnom i nepravednom odlukom kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida proizveo donedavni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prema zauzetim stavovima u ovom trenutku zaista izgleda kao izuzetno ozbiljna kriza.

Poslije više od 15 godina ponovo vidimo jedinstven nastup svih relevantnih srpskih političkih faktora. Posljednji put je to viđeno krajem 2005. i početkom 2006. godine za vrijeme čuvenog procesa reforme policije, koji je zahvaljujući tom jedinstvu i, što su mnogi zaboravili, čvrstom stavu tadašnjeg premijera Srpske Pere Bukejlovića i njegovog nasljednika Milorada Dodika, umjesto svođenja MUP-a RS na nivo vatrogasnog saveza, kao rezultat iznjedrio Ministarstvo bezbjednosti i famoznu Direkciju za koordinaciju policijskih tijela kao dvije nove institucije na nivou BiH, ali sa prilično uskim ovlašćenjima.

U periodu između tadašnjeg i ovog današnjeg jedinstva nagledali smo se i naslušali raznih krupnih političkih tema koje sada ne djeluju ni kao krupne, ni kao političke, ni kao teme uopšte. Potrajalo bi njihovo nabrajanje, ali ono što je u ovom trenutku mnogo važnije, jeste da se to ne ponovi i da političko jedinstvo, koje je manifestovano na zajedničkom sastanku kod predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, a potom i jednoglasno usvojenim zaključcima na zatvorenoj sjednici republičkog parlamenta, ne dođe u pitanje.

Nažalost, na političkoj sceni postoje pojedinci koji iz dana u dan pokazuju da su nedorasli prvo funkciji, a potom i političkom trenutku u kojem se nalaze. Naprosto nije jasno kako neko ko je lider političke partije ili poslanik može da bude toliko politički kratkovid i zaslijepljen mržnjom prema svom političkom protivniku. Ta kratkovidost i mržnja idu do te mjere daleko da ti “političari” (navodnici u ovom slučaju služe kao znakovi omalovažavanja) nisu svjesni da imaju ulogu korisnih idiota. Pojašnjenja radi, korisni idiot je pogrdni izraz u političkom žargonu za ličnost koja propagira stavove ili interese grupe ili ideologije koju ne shvata.

U ovom slučaju, oni koji u svojoj kratkovidosti i mržnji nastoje da relativizuju odgovornost bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka za novonastalu političku krizu i koji uzroke i povode za njegovu sramnu odluku pokušavaju da fakturišu Miloradu Dodiku zaslužuju taj pogrdni epitet. Problem je što oni stvarno toga nisu svjesni i što smatraju da zaista rade nešto korisno.

Biće im kasno kad shvate da nisu korisni, već samo ono drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana