Koridor života

Vanja Štrbac
Koridor života

Prije tačno 18 godina, pripadnici Vojske Republike Srpske i Specijalne brigade tadašnjeg MUP-a Republike Srpske Krajine su, u operaciji "Koridor života", oslobodili put prema Srbiji i uspostavili kopnenu vezu između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske.

Direktan povod ove operacije bila je smrt 12 tek rođenih beba, koje su umrle zbog nedostatka kiseonika u banjalučkom Kliničkom centru.

S pravom operaciju "Koridor života" nazivaju najhumanijom i najsvjetlijom u istoriji ratova srpskog naroda, jer bila je to borba za život ili smrt.

Milion i po Srba mjesecima je bilo blokirano i zarobljeno u muslimansko-hrvatskom vojnom obruču. U tom obruču nisu imali osnovna sredstva za preživljavanje.

Avionu, koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik neophodan za banjalučko porodilište, Savjet bezbjednosti UN je zabranio letove nad teritorijom BiH.

Uprkos brojnim apelima, avion sa bocama kiseonika dozvolu za polijetanje nije dobio. A, kada se ugasila i dvanaesta zvjezdica, dvanaesti tek rođeni život u banjalučkom Kliničkom centru, za srpsku vojsku više nije bilo dileme.

Oni su se odlučili za život!

Nadljudskim naporima, 8. juna 1992. godine krenuli su u probijanje puta života i uspjeli da savladaju muslimansku i hrvatsku vojsku na Vidovdan, deset dana poslije početka proboja koridora.

Želja da se više niti jedan život ne ugasi zbog odluka gospodara rata, omogućila je srpskoj vojsci sa savlada brojčano nadmoćnije neprijatelje.

Ovom humanom akcijom, život je odnio pobjedu.

Nažalost, oni koji su donosili odluke, ko ima osnovna ljudska prava, a ko nema, ni dan danas nisu odgovarali za smrt dvanaest banjalučkih beba.

Dvanaest zvjezdica ugašeno je i prije nego što su imale priliku da udahnu život.

Monstruozna odluka moćnika rata ostaje da nas vječno podsjeća na ovaj tužan događaj, koji mora biti i podsjetnik generacijama koje dolaze.

Da se nikada ne zaboravi prisilno gašenje mladih života i napori srpske vojske da se takve nesreće nikada više ne dogode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana