Korida i zamjena teza

Goran Maunaga

Zabrana održavanja "Grmečke koride" na Međeđem brdu slika je prave, stvarne BiH i lažnih tvrdnji bošnjačkih vođa o želji za mirom i suživotom.

Ona više nije ni dio mozaika neuspjelog pokušaja stvaranja jedinstvene, unitarne BiH.

Ta zabrana je slika stvaranja šerijatske BiH, uz zamjenu teza, uz reviziju istorijskih fakata i uz, najstrašnije, rehabilitaciju fašizma.

Poslije fetve tadašnjeg reisa Mustafe Cerića 2012. godine "Grmečka korida" je zabranjivana, uz izgovore o nedeminiranosti arene na kojoj bikovi odmjeravaju snage još od 1772. godine.

Ove godine u odluci vlasti o zabrani održavanja prvi put je kao razlog naveden i genocid navodno izvršen na tom mjestu tokom Drugog svjetskog rata.

Uz spominjanje, u policijskoj zabrani, za pripadnike Armije RBiH očito spornog Ilindana, 2. avgusta, kao dana kad je trebalo da se održi korida, sada je jasno da bi ovogodišnja odluka vlasti Unsko-sanskog kantona, odnosno FBiH, mogla da bude definitivna i konačna za sve dolazeće godine.

A da je u ovom slučaju riječ o zamjeni teza, pokazuje to što je u ovom slučaju strijeljanje sedam ustaša po odluci partizanskog vojnog suda odjednom postalo "genocid nad nedužnim bošnjačkim žrtvama", što je, svakako, uvreda i veliko blaćenje žrtava iz ovog rata, ali i bošnjačkog naroda.

Tu se zapravo radi o pokušaju uskraćivanja prava na njegovanje tradicije srpskog naroda, uz direktan udar na prava srpskih povratnika. Da je tako, pokazuje to i što vlasti Unsko-sanskog kantona nisu izašle u susret organizatorima ni kada su umjesto 2. avgusta tražili bilo koji drugi datum za održavanje koride na Međeđem brdu.

Ali ovdje je, očigledno, riječ o krupnom političkom pitanju na čije rješavanje očito ne može da utiče ni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Zato bi vlasti u BiH i FBiH trebalo da se pitaju šta bi bilo u slučaju da predstavnici Bošnjaka u RS prijave neki skup, a on bude otkazan uz obrazloženje poput ovoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana