Korićanske stijene

Goran Maunaga
Korićanske stijene

Sudski proces u "slučaju Korićanske stijene" neće nimalo biti jednostavan kako je to izgledalo prilikom donošenja prvostepene presude kojom su četvorica osumnjičenih osuđena na ukupno 86 godina zatvora.

Naime, apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu odbrane i ukinulo tu presudu.

Poenta je u tome što su svjedoci Tužilaštva BiH Vitomir Lakić i Luka Gnjatović izjavili da su ih istražioci tog tužilaštva Mevludin Mujezinović i Ejub Zukić prisilili da potpišu izjavu da su na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine, kad je strijeljana grupa Bošnjaka, vidjeli izvjesnog Dušana Jankovića koji je na osnovu te lažne izjave osuđen na 27 godina zatvora.

Za sada niko ne može tvrditi uz stoodstotnu tačnost šta je u svemu istina, zato tek u drugostepenom postupku slijedi pravi posao.

Naravno da niko ovu promjenu prethodne izjave svjedoka neće uzeti zdravo za gotovo, ali sigurno je da postoji način da se bez greške provjeri da li su istražioci tužilaštva Mujezinović i Zukić zaista prijetili Lakiću i Gnjatoviću zatvorom u trajanju od pet godina i visokom novčanom kaznom ako ne potpišu da su vidjeli Jankovića na Korićanskim stijenama.   

Baš zato pravosuđu BiH trebalo bi da tek predstoji kvalitetna, profesionalna i nepristrasna istraga kojom se može doći do istine. Ali radi se o pitanju mogu li uopšte pravosudne institucije u BiH uopšte sprovesti takvu vrstu istrage i, ako mogu, hoće li neka politička odluka iz pozadine biti jača od te istine do koje se bude došlo.

Kad je riječ o iznuđivanju izjava, ako se to pokaže tačnim i u ovom slučaju, ne bi bilo prvi put da je prisila primijenjena u radu pripadnika SIPA i Tužilaštva BiH sa svjedocima.

U "slučaju Kravica" Tužilaštvo BiH povodom slične teme već je saslušalo Bajru Kulovca, bivšeg istražioca SIPA koji je danas zaposlen kao inspektor u Direkciji za koordinaciju policijskih poslova BiH.

Čak 17 svjedoka na glavnom pretresu u tom predmetu priznalo je da su im izjave iznuđene, da su ucjenjivani i optuživani. Od njih 11 izjave je uzimao Kulovac, a iako su svjedoci spominjali i prisilu tužilaca Tužilaštva BiH Ibre Bulića i Kvai Hog Ipa to u Tužilaštvu nisu uzeli za ozbiljno.

Samo su napomenuli da Hop Ip više ne radi u toj instituciji, a o saslušanju Kulovca Direkciju nisu ni obavijestili, što im je bila obaveza.

Sada samo možemo, ne bez razloga, strahovati od jednog: Da će u svakom slučaju, bez obzira na to do čega će se doći u vezi sa izjavama svjedoka Lakića i Gnjatovića, javnost biti obaviještena da je lažan onaj njihov iskaz u kome tvrde da su im izjave iznuđene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana