Korak za bolje sutra

Milijana Latinović

Bez potomstva nijedan narod na planeti nema perspektivu, a da bi koliko-toliko zaustavila bijelu kugu koja već odavno uzima danak, Republika Srpska je krajem 2017. godine odlučila da za svaku nezaposlenu majku porodilju obezbijedi mjesečni dodatak u iznosu od 405 maraka.

Za četiri godine, koliko se isplaćuje, pomoć je stigla na adrese 19.245 majki, a za te namjene izdvojeno je skoro 90 miliona maraka.

I to nije malo. Neko će reći da je trebalo i moglo više. Tačno, ali u svakom slučaju je bolje nego ništa.

Oni koji u svemu vide nešto loše i o ovoj pronatalitetnoj mjeri govore da je iznos koji dobijaju majke sića u odnosu na četvorocifrene plate pojedinih političara. I to je tačno.

Ali ne treba u svakom koraku za bolje sutra, pa makar bio i pužev, tražiti nešto loše, već pokušati to što imamo unaprijediti, pomoći da se obezbijedi više, da svakoj budućoj majci sutra bude bolje.

Najlakše je kukati i tražiti krivce.

Od 2002. godine prirodni priraštaj je negativan, odnosno svake godine više ljudi umre nego što se rodi.

A krivci za lošu demografsku sliku u Republici Srpskoj već godinama smo svi. Od pojedinaca koji čekaju da im se sve kockice u životu poklope pa da tek u trećoj, nerijetko i u četvrtoj deceniji, postanu roditelji, do onih koji donose odluke.

Siguran posao, solidna plata i krov nad glavom za većinu su preduslov da bi uopšte počeli da razmišljaju o formiranju porodice.

Oni koji odluče da imaju troje, četvoro ili više djece su prava rijetkost i mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Zašto?

Zato što strepe kako će othraniti i jedno dijete. Strepe da li će od radničkih plata, počesto samo jednog minimalca u domaćinstvu, imati dovoljno za pelene, hranu i odjeću za jedno, a kamo li više djece.

Oni koji se više zalažu za prava majki i roditelja kažu da je materinski dodatak počeo djelimično da mijenja tu tmurnu sliku nataliteta u Srpskoj. Mnogi su zbog te pronatalitetne mjere osjetili kakvu-takvu sigurnost i podršku i lakše odlučili da stvaraju porodicu. Neki još čekaju.

Pokrenuta je i inicijativa da Republika Srpska dobije zakon o majci, kojim bi se svim majkama sa četvoro i više djece obezbijedila prosječna plata. Ukoliko zakon bude usvojen, brojne benefite imaće svaka majka.

Sve te pronatalitetne mjere daju nam za pravo da se nadamo da će bijela kuga za godinu, dvije u Srpskoj biti prošlost te da će na svakom ćošku širom naše Republike ubuduće odjekivati samo dječija graja i smijeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana